Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Domácí násilí

Novojičínsko - Třicet policistů proškoleno na domácí násilí. 

Dalších třicet novojičínských policistů rozšíří řady již proškolených, kteří budou vědět jak pomoci obětem domácího násilí.

Téměř každý policista se již setkal s oznámením týkajícím se domácího násilí. K tomu aby dokázal vyhodnotit, zda se skutečně o tuto formu jedná či jde pouze o jednorázové jednání ze strany agresora, musí být řádně proškolen. Ze strany oznamovatelů to vždy nevyplyne, ovšem zkušenosti policistů dokážou situaci správně vyhodnotit a oběti pomoci a celý skrytý problém řešit.
Ve středu 20. března 2013 jsme proškolili další policisty zkušeným lektorem komisařem kpt. Mgr. Kamilem Jarošem ze Školního policejního střediska a vedoucí intervenčního centra Mgr. Lucií Paprtsteinovou z Bílého kruhu bezpečí v Ostravě.
Policisté získali další prohlubující informace k této problematice. Rozborem jednotlivých případů, doporučeními a manuálem jak v těchto případech postupovat si prohloubili znalosti ke správnému definování domácího násilí. Oběti totiž dlouhodobě snášejí příkoří ze strany agresora, nejsou vždy schopny a mnohdy to není ani v jejich silách problém řešit. Prohlubující dovednosti a znalosti policistů tak mohou pomoci obětem těchto trestných činů.
Každoročně prověřujeme několik desítek těchto případů. Mnohdy zjišťujeme, že oběť snáší toto jednání i řadu let. Prověřujeme případy jak mezi manžely, rodiči a dětmi tak i mezi prarodiči a vnoučaty.  Z výslechů se pak dozvídáme, že oběť snáší příkoří ve všech svých formách, které by neuneslo ani zvíře. Mnohdy je jejich psychika tak narušená, že dalších několik let se musí naučit znovu normálně žít.
Každý má možnost požádat o pomoc nejen policisty, ale také další organizace intervenční centra jako je Bílý kruh bezpečí.
Podstatnou informací je, že policisté mají oprávnění agresora – násilníka z domu vykázat na 10 dní. Kdy je zaručeno, že se oběť může rozhodnout danou věc razantně řešit. V každém případě dostanou od policistů cenné informace jak v dané věci postupovat a na koho se obrátit. V této těžké chvíli tak nezůstávají sami.

Letáček k domácímu nasílí

Policejní projekt -  Stop násilí – zaměřený na násilí ve všech svých formách  

http://www.policie.cz/clanek/stop-nasili.aspx


Tisková zpráva ze dne 21. března 2013

por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem