Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dokument ÚDV v dějišti hokejového šampionátu!

Na jaře letošního roku v Galerii Harfa, v předsálí Síně slávy českého hokeje proběhla výstava Hokej versus StB aneb KONEC MISTRŮ SVĚTA, věnovaná čs. reprezentantům, kterým komunistická zvůle v roce 1950 zhatila nejen hokejovou kariéru, ale nespravedlivě a zákeřně ovlivnila celý jejich další život. 

Výstava, kterou připravil a pořádal Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, byla dne 24. března 2022 slavnostně otevřena za přítomnosti současného policejního prezidenta genmjr. Mgr. Martina Vondráška a dalších policejních i hokejových osobností v čele s mistrem světa z roku 1972 Richardem Fardou. Přítomni dále byli někteří  příbuzní  uvězněných hokejistů, konkrétně manželka a syn Stanislava Konopáska syn Augustýna Bubníka. V rámci výstavy byl v premiéře promítnut stejnojmenný dokumentární film namluvený Ondřejem Vetchým.

Zmiňovaný filmový dokument ÚDV byl na základě žádosti Gustava Bubníka zapůjčen k promítnutí do finských Helsinek, současného dějiště mistrovství  světa v ledním hokeji, při příležitosti křtu knihy Roberta Bakaláře – Ztracená léta vydané poprvé i ve finském překladu.

Ing. Bc. Josef Mareš
25.05.2022

  • Odkaz na ČT 01 Proces s hokejisty stále neodhalil všechna tajemství. Některá přiblíží výstava a filmový dokument
  • Odkaz na ČT 02 Česko-finský kruh se uzavřel. Co legendární Bubník načal, to trenér Jalonen na MS pečetí

vytisknout  e-mailem