Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Dokument České televize o prusko-rakouské válce

Znalci Kriminalistického ústavu Praha budou zkoumat ostatky padlých v prusko-rakouské válce, jež jsou uloženy v ossariu na Chlumu.  

Ossarium 02
Ve středu 20. dubna 2016 bylo za dohledu historiků, archeologů, pracovníků Národního památkového ústavu a Královéhradeckého kraje otevřeno ossarium na Chlumu, v němž jsou pietně uchovávány ostatky vojáků, kteří padli v prusko-rakouské válce v roce 1866 u Hradce Králové. Podnětem k otevření ossaria bylo natáčení dokumentu České televize, na jehož vzniku se podílí odborníci Muzea východních Čech, znalci Kriminalistického ústavu Praha (KÚP) a jiní odborníci. Ostatky si převzali antropologové, kteří v průběhu dvou měsíců provedou podrobnou analýzu kostí. „Antropologické zkoumání nám odhalí řadu informací o člověku. Z kostí lze určit výšku, věk, pohlaví, etnikum, ale vždy záleží na tom, jaký kosterní materiál je k dispozici,“ přiblížila znalkyně KÚP plk. RNDr. Hana Eliášová, Ph.D., která bude, společně s kolegou kpt. Mgr. Josefem Dudou, ostatky zkoumat.

Dokument, který mapuje zajímavou část české historie, vzniká v Televizním studiu Ostrava České televize. Jeho průvodcem je známý český herec Jiří Dvořák. Dokončen by měl být koncem letošního roku.   

Kromě kostí vydalo ossarium i další poklady
Při průzkumu ossaria nalezl archeolog i několik artefaktů militární povahy - knoflíky, přezky, odznak rakouského čaka, kovové části výstroje a také nevšední, především relativně dobře dochovanou, koženou peněženku. Všechny cenné nálezy se po odborném ošetření stanou součástí sbírek Muzea východních Čech v Hradci Králové.
Pseudogotické ossarium pochází z roku 1936 a je zhotoveno z hořického pískovce se žulovým sarkofágem podle plánů prof. Friedricha von Schmidta z Vídně za přispění vídeňského stavebního rady Pavla Wasserburgera. Více zajímavých informací o ossariu a bitvě prusko-rakouské války najdete na stránkách Muzea východních Čech v Hradci Králové: http://http//www.muzeumhk.cz

 

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
26. dubna 2016

Odkazy do noveho okna

Ossarium 03

Ossarium 03 

Detailní náhled

Ossarium 04

Ossarium 04 

Detailní náhled

Ossarium 05

Ossarium 05 

Detailní náhled

Ossarium 06

Ossarium 06 

Detailní náhled

Ossarium 07

Ossarium 07 

Detailní náhled

Ossarium 01

Ossarium 01 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem