Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Doktor a jeho machinace s opiáty

Šokující příběh o dění v ordinaci praktického lékaře. 

Pražští kriminalisté se od loňského roku zabývají kuriózním případem, který se odehrával v ordinaci praktického lékaře ve Strojnické ulici. Třiašedesátiletý doktor předepisoval recepty na opiáty, a to za úplatu v podobě peněz či alkoholu. 

Během prověřování vyšlo najevo, že v drtivé většině případů vyzvedávají recepty osoby s pestrou drogovou trestní minulostí, přičemž v nemálo případech jsou u osob evidovány případy týkající se pouličního prodeje opiátů. V některých případech byly recepty vystaveny na osobu, která již nežila anebo se v danou dobu nacházela ve výkonu trestu odnětí svobody.  

Minimálně za šest měsíců dokázal předepsat 218 receptů na 440 balení nejmenovaného léku, což činí 13220 tablet. To je mnohonásobně větší množství farmaceutik, než je v dané lokalitě u praktických lékařů běžné. 

V souvislosti s tímto případem byly zadrženy další tři osoby, které si chodily k doktorovi pro recepty, jako do obchodu pro rohlíky. Ty opiáty dále přeprodávaly a jejich výdělek se tak blížil k třiceti tisícům měsíčně. Z průběhu vyšetřování se dá předpokládat, že konečné množství poskytnutých léčiv ze strany lékaře bude s pravděpodobně mnohonásobně vyšší. 

Na podkladě zjištěných skutečností kriminalisté lékaře zadrželi a obvinili ho ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Vzhledem k okolnostem a způsobu páchání trestné činnosti podali podnět státnímu zástupci na vzetí do vazby, který byl akceptován. 

V současné době je lékař stíhán vazebně.  Za výše uvedené jednání mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

nprap. Lucie Drábková - 19. srpna 2020 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem