Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Doklady šité na míru

Praha 31. srpna 2012 – Detektivové ÚOOZ se při akci s krycím názvem „POKER“ zaměřili na špičky mezinárodní padělatelské organizace. V poutech skončilo devatenáct osob. Domovní prohlídky proběhly nejen v ČR ale i v Polsku, Maďarsku a Rumunsku. 

Na případu detektivové ÚOOZ pracovali téměř 18 měsíců a jedná se o další příklad dlouhodobého soustředěného boje UOOZ s nelegální migrací. V tomto případě se detektivové soustředili především na osoby, které považují za výkonné špičky padělatelů, kteří měli za posledních 10 let prakticky ovládnout černý trh s doklady v ČR a částečně i v zahraničí.
 
Cena odpovídala kvalitě
 
          Samotní padělatelé se specializovali jak na pozměňování již existujících dokladů, tak na výrobu dokladů zcela nových. Zakázky se týkaly zejména tuzemských občanských a řidičských průkazů a cestovních pasů. Organizovaná skupina padělatelů soustředěná v Praze však byla schopna uspokojit také poptávku po dokladech Slovenska, Bulharska, Belgie, Holandska, Finska, Dánska a bývalých států SSSR. To vše v kvalitě, dle dosavadního odborného posouzení, zajišťující při běžné kontrole policie prakticky nezjistitelnost padělku. Kompletní sada dokladů byla objednavateli k dispozici za částku pohybující se v rozpětí 1500 až 1800 Euro.
          Zájem o takové doklady byl jak ze strany běženců, kterým následně otevíraly cestu do nejrůznějších destinací „Schengenského“ prostoru, ale také osob, které se falešnou identitou a vycestováním z domovské země snažily vyhnout trestnímu stíhání či tímto způsobem krýt následně páchanou trestnou činnost. Jedno pravidlo však platilo vždy a bez výjimky. Objednavatelem mohl být vždy jen krajan někoho z organizace.
 
 
Já na bráchu …
 
          Celý výnosný obchod byl založen na absolutní důvěře mezi objednavateli a distributory na straně jedné a jádrem padělatelů na straně druhé. V řadě evropských států jako je ČR, Německo, Rakousko, Rumunsko, Bulharsko a ve státech bývalé Jugoslávie měla podle detektivů existovat síť objednavatelů a distributorů, kteří měli u jádra padělatelů se sídlem v ČR dostatečnou důvěru a kredit. Na ně měli přenášet jednotlivé objednávky a následně poté předávat hotové zboží, které k distributorovi dorazilo cestou zásilkové služby či přímo kurýrem. Konkrétní role jednotlivých zainteresovaných osob se v rámci zakázek různě měnily, stejně jako adresy padělatelských dílen.
          Padělatelské dílny byly v souvislosti s tímto případem odhaleny čtyři. Tři z nich na území České republiky, konkrétně v soukromých bytech v Praze, a jedna v Maďarsku. Ta však měla být řízena cizincem žijícím opět v ČR. Provedeno bylo celkem 13 domovních a 8 nebytových prohlídek, během nichž zajistili policisté stovky hotových dokladů a dalších v různém stádiu rozpracování. Zajištěny byly i hotové, dosud však nevyexpedované zakázky. Detektivové při domovních prohlídkách narazili také na plynovou pistoli a jednu legálně drženou krátkou střelnou zbraň. Paralelně s těmito domovními prohlídkami probíhaly domovní prohlídky i v Polsku, Maďarsku a Rumunsku.
 
Centrum v Brně a Praze
 
          Detektivové ÚOOZ společně s Útvarem rychlého nasazení během realizace zadrželi na území České republiky celkem 19 osob ve věku od 23 do 60 let, z nichž následně 16 osob obvinili podle jednotlivého podílu na trestné činnosti z účasti na organizované zločinecké skupině a padělání a pozměnění veřejné listiny ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Mezi obviněnými, většinou trvale žijícími na našem území, je jedna Češka, jeden Egypťan, ostatní obvinění se rekrutují z řad Bulharů, Albánců a Ukrajinců. 
          Jádrem dvou navzájem propojených organizovaných skupin, s řídícími centry v Brně a v Praze, měla být pětice mužů albánské a bulharské státní příslušnosti ve věku od 40 do 60 ti let, žijících trvale na našem území deset a více let. Jeden z těchto obviněných soustavně migroval po zemích západní, střední a jižní Evropy.   
 
Vyšetřování nekončí
 
          Celkem bylo do dnešního dne obviněno 17 osob, a to včetně jedné osoby trvale žijící na v Maďarsku. Na 14 obviněných byla uvalena vazba, jedna osoba je ve vazbě pro jinou trestnou činnost a 2 osoby jsou stíhány na svobodě. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až desetileté tresty odnětí svobody.
          Případu se detektivové ÚOOZ i nadále velmi pečlivě věnují a úzce přitom spolupracují i s kolegy v zahraničí. Věc dozoruje Okresní státní zastupitelství Břeclav.

vytisknout  e-mailem