Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dohoda mezi Policií ČR a Bílým kruhem bezpečí slaví desetileté výročí

Ke společnému setkání došlo symbolicky ve stejný den a na stejném místě, kde byla dohoda podepsána. 

Před deseti lety, konkrétně 13. srpna 2010, byla na Policejním prezidiu ČR podepsána dohoda mezi Policií ČR a Bílým kruhem bezpečí o zprostředkování pomoci obětem trestné činnosti. Dohodou bylo upraveno především předávání osobních údajů obětí (původně násilné trestné činnosti, nyní zvlášť zranitelných obětí a dalších zasažených osob trestným činem) Bílému kruhu bezpečí a na druhou stranu zprostředkovávání pomoci obětem ze strany této organizace. Současná spolupráce vychází ze Systému poli1 Setkaní_bílý_kruh.jpegcie pro psychologickou pomoc obětem trestných činů a obětem dalších mimořádných událostí, jehož vznik inicioval mimo jiné i bývalý policejní prezident genmjr. Mgr. Oldřich Martinů, který se výročního setkání také zúčastnil. V roce 2016 došlo k přejmenování této systematické podpory na „systém krizové intervence“, se kterým se můžeme setkat doposud.

Při setkání došlo i na bilancování dosavadní činnosti. Vedoucí psycholog Policie ČR plk. Mgr. Vladimír Voska spočítal, že od podepsání dohody bylo intervenováno přes 24 700 osob (jen v roce 2019 to bylo přes 2 900 osob) a dodal, že „hlavní zásluhu na výborné spolupráci s Bílým kruhem bezpečí mají především policejní krizoví interventi, což je síť policistů působící po celé České republice a věnující se právě psychologicky náročné práci s obětmi nejen trestných činů“.

Výročního setkání se za Policii ČR účastnil také 1. náměstek policejního prezidenta brig. gen. Mgr. Martin Vondrášek, který ocenil efektivní a rychlou pomoc všem těm, kteří ji skutečně potřebují a upozornil, že „dohoda má pro Policii ČR nejen symbolický význam, ale na počtech poskytnutých intervencí a pomocí i jasně demonstrovaný skutečný praktický přínos“. Na druhé straně se za Bílý kruh bezpečí zúčastnily například prezidentka organizace Mgr. Petra Vitoušová a psycholožka PhDr. Ludmila Čírtková, Ph.D. Obě se shodly na tom, že první kontakt s obětí je mimořádně důležitý pro následné vyrovnávání se s traumatizující událostí.

Význam dohody spočívá především ve vyslání jasného signálu, že Policie ČR je pro všechny oběti důležitým partnerem, na kterého se kdykoliv mohou obrátit s žádostí o pomoc. Za zmínku také stojí, že České republika byla jednou z prvních evropských zemí, která přijala v roce 2013 zákon o obětech, a to na základě Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/29/EU ze dne 25. října 2012, kterou se zavádí minimální pravidla pro práva, podporu a ochrany obětí trestného činu.

plk. Ondřej Moravčík
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
19. srpna 2020

vytisknout  e-mailem