Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Dohlíželi jsme na železniční přejezdy a kolejiště

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Hřešili hlavně chodci. 

Od pondělí 23. září do středy proběhla preventivně bezpečnostní akce, která byla zaměřená na chování chodců a řidičů v prostoru kolejišť a železničních přejezdů.

Smyslem těchto akcí je upozornit jak cestující, tak i řidiče, že zbytečným riskováním ohrožují své životy a mnohdy i životy ostatních účastníků silničního a železničního provozu.

Málokdo ví, že pokud osoba vstoupí do kolejiště, kde je to zakázáno, vstupuje tak za hranici zákona. Za to hrozí pokuta až do 10 000 korun. Stejně tak hrozí vysoké sankce všem uspěchaným, kteří u železničního přejezdu nerespektují zapnuté světelné a výstražné znamení či obchází sklopené závory. Řidiči ve správním řízení hrozí pokuta od 2500 do 5000 korun, zákaz řízení až na 6 měsíců a bodové konto se mu navýší o 7 bodů. Cyklisté mohou přijít až o 2 500 korun a chodci až o 2 000.

Policisté dohlíželi na 7 přejezdů a 2 vlakové stanice. Celkem 20 osob přecházelo koleje a 3 cyklisté přejížděli železniční přejezd ve chvíli, kdy je to zakázáno. Dopravní policisté v rámci akce zjistili 11 přestupků u řidičů, které ovšem nesouvisely s železničními přejezdy.

Jeden manželský pár si dokonce krátil cestu přes koleje s nezletilým dítětem. Riskovali tak nejen svůj život, ale i svého potomka! Všichni byli upozorněni, že porušili zákon a za své nezodpovědné chování si tak vysloužili blokovou pokutu.

Preventivně bezpečnostní akce budou ve stejném duchu probíhat i nadále!

26. září 2019, por. Bc. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem