Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dodržujte bezpečnou vzdálenost mezi vozidly

RAKOVNICKO – Předejdete tak zbytečným nehodám. 

Dodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly má své důvody. Nedodržením dané vzdálenosti tak dochází ke zbytečným dopravním nehodám. Všichni řidiči jsou povinni dodržovat takovou vzdálenost, na kterou jsou schopni v dané situaci včas a bezpečně zabrzdit. Jedná se o pravidlo minimálně 2 sekund. Začne-li před Vámi brzdit vozidlo, tak Vy nebudete brzdit ve stejný okamžik jako ten řidič před Vámi, ale se zpožděním, které je dáno tzv. reakční dobou. Tato doba je přenesený podnět k brzdění, kdy přendáte nohu z plynu na brzdu, přičemž se jedná přibližně o jednu vteřinu, avšak častěji se jedná o více sekund.

Pravidlo 2 sekund:
Vozidla by měla mezi sebou dodržovat takovou vzdálenost, kterou ujede při dané rychlosti za dvě sekundy, což je na suché vozovce při rychlosti:

• 50 km/h – 28 m,
• 90 km/h - 50 m,
• 130 km/h – 72 m.

Toto pravidlo umožňuje řidiči jednoduše svou vzdálenost kontrolovat a nemusí sledovat vzdálenost v metrech. Bezpečnou vzdálenost mezi vozidly si můžeme ukázat na následujícím příkladu – vozidlo, které jede před Vámi a mine u silnice nějaký pevný bod (například strom či dopravní značku), tak byste k danému bodu neměli dojet dříve než za dvě vteřiny. Samozřejmě záleží na stavu komunikace, na počasí, na schopnostech řidiče, ale i na stavu vozidla, pak se doba brzdění prodlužuje a je tak doporučován větší rozestup mezi vozidly.

Bezpečnou vzdálenost nedodrželi dva řidiči, kteří narazili do vozidel jedoucích před nimi. Naštěstí se tyto nehody obešly bez zranění osob. K oběma nehodám došlo na silnici I. třídy č. 6 v katastru obce Kněževes, kousek od sebe, ale každá v jiný den.
K první nehodě vyjížděli policisté v pátek 13. dubna před třináctou hodinou, a to na „karlovarku“ v katastru obce Kněževes. Tam třiadvacetiletý řidič nákladního vozidla Iveco nedodržel bezpečnou vzdálenost za před ním jedoucí nákladní soupravou. Řidič nákladní soupravy reagoval na před ním vzniklou situaci odbočujícího vozidla, avšak řidič Iveca již nestihl zareagovat na před ním brzdící soupravu a narazil přední částí do zadní části návěsu nákladní soupravy. Škoda na obou vozidlech byla předběžně vyčíslena na 110 tisíc korun.
K další nehodě došlo v neděli 15. dubna, před čtvrtou hodinou odpolední, taktéž na silnici I. třídy č. 6. Ve směru od Prahy na Karlovy Vary jel 28letý řidič z Lounska vozidlem VW Passat, přičemž nedodržel bezpečnou vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla taktéž tovární značky VW Passat, jehož řidička zastavovala z důvodu vyvolaných situacích v silničním provozu a osmadvacetiletý řidič svým vozidlem narazil do jejího Passatu. U této nehody se škoda vyšplhala na 130 tisíc korun.

nprap. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
16. dubna 2018

vytisknout  e-mailem