Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dodatek ze dne 22. srpna 2016 - Nebezpečný "telefonista" slíbil, že už volat nebude

JIČÍNSKO - I tak mu hrozí až čtyři roky vězení. 

Dodatek ze dne 22. srpna 2016

V těchto dnech podal vrchní komisař na Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové návrh na podání obžaloby proti 59 letému muži z Jičínska, který od roku 2011 do července roku  2015 telefonicky obtěžovat nejméně 20 osob, které hrubě urážel, vyhrožoval jim nebo se jim jen tak vysmíval. Třem z nich dokonce způsobil těžké psychické problémy.

Muž byl obviněn ze zvlášť závažných zločinů těžkého ublížení na zdraví a vydírání a dále z přečinů nebezpečného pronásledování a vyhrožování,  vydírání, pomluvy a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu, za což mu v případě prokázání viny hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody. 

mjr. Hana Klečalová
22. srpna 2016 v 12:06

______________________________________________________________

Jičínští kriminalisté ve spolupráci se zásahovou jednotkou zadrželi v pondělí 2. listopadu osmapadesátiletého muže ze Sobotecka, který od prosince roku 2011 do července letošního roku uskutečnil několik set obtěžujících telefonátů.

Své oběti si vybíral většinou náhodně. Jednalo se o muže i ženy, kterým volal v různou denní i noční dobu. Častoval je nevybíravými výrazy, vulgárně je urážel, vyhrožoval jim nebo se jim jen tak vysmíval. Například čtyřiasedmdesátiletého invalidního důchodce, kterému opakovaně volal celou noc s tím, že ho fyzicky zlikviduje, natolik vyděsil, že se v noci budí a bojí se zvedat telefon. Další tři poškození utrpěli kvůli jeho obtěžujícím telefonátům psychickou újmu. V některých případech se s pozměněným hlasem vydával za ženu a dokonce svým jednáním způsobil i rozvrat v rodinách. Mezi oběťmi byli nakonec i policisté, kteří se případem zabývali. Nadával jim, vyhrožoval fyzickou likvidací a trval na tom, aby ve vyšetřování nepokračovali.

Při domovní prohlídce u něj policisté zajistili osm mobilních telefonů a tři SIM karty.

I když na něj policisté podali návrh na vzetí do vazby, přesto je vyšetřován na svobodě. Soudkyně Okresního soudu v Jičíně totiž uvěřila jeho slibům, že už nebude nikoho telefonicky obtěžovat. Nutno zdůraznit, že jakmile opustil jednací síň, ztratil veškeré zábrany a jak na adresu státní zástupkyně, tak i policistů činil nemístné poznámky.

Policejní vyšetřovatel sdělil muži obvinění z přečinů nebezpečného vyhrožování, vydírání, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a nebezpečného pronásledování, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky.

por. Hana Klečalová DiS.
3. listopadu 2015 v 18:56

vytisknout  e-mailem