Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Dobronín - profily DNA obětí stanoveny

Genetici Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) po tříměsíčním zkoumání stanovili profily DNA z kosterních pozůstatků vykopaných z hromadného hrobu na louce Budínka u Dobronína na Jihlavsku.  

Kosterní pozůstatky byly ve značně degradovaném stavu, proto antropologové KÚP nejprve vytipovali části kostí, které by mohly být vhodné pro analýzu DNA, tzn. kosti, u nichž se předpokládá, že by se v nich mohlo nacházet dostatečné množství kompaktní kostní hmoty. Vybráno bylo 19 kostí, převážně se jednalo o delší kosti, tj. kosti stehenní a pažní. Genetici z těchto kostí odebrali přes 30 vzorků, z nichž bylo provedeno více jak 150 analýz.
 
Analýza DNA byla úspěšná. Z vytipovaných kostí se podařilo stanovit celkem devět rozdílných profilů DNA, což ukazuje na devět různých jedinců mužského pohlaví. Profil DNA se nepodařil stanovit prozatím u jednoho předpokládaného jedince.
 
Cestou vyšetřovatele Krajského ředitelství policie kraje Vysočina kpt. Mgr. Michala Lašky nám byly prozatím doručeny dva bukální stěry od žijících potomků pravděpodobných obětí. Ze vzorků jsme stanovili profily DNA, ale ani v jednom případě nebyla zjištěna shoda s profily DNA stanovenými z kosterních pozůstatků na louce Budínka.
 
Lze říci, že tříměsíční zkoumání genetiků KÚP byla úspěšná, neboť vzhledem ke značné degradaci kosterních pozůstatků se podařilo stanovit prozatím devět odlišných profilů DNA, což jsme s ohledem na stav kostí nepřepokládali. V několika případech se analýza musela vícekrát opakovat, než se profil podařilo stanovit.
 
Analýza DNA z kostí je obecně poměrně složitý proces, kterému předchází pečlivá příprava zkoumaného vzorku. V současné době čekáme na doručení dalšího srovnávacího materiálu od potenciálních potomků z Německa, což zajišťuje vyšetřovatel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Až poté budeme moci porovnat profily DNA a provést vlastní identifikaci obětí.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
15. 4. 2011

vytisknout  e-mailem