Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Dobří lidé jsou stále mezi námi

LITOMĚŘICKO – Poctivý nálezce. 

Potěšující je, že se mezi námi najdou ještě dobří lidé. O poctivosti některých lidí se přesvědčila šestapadesátiletá žena z Chomutovska, která ponechala u jedné z litoměřických benzínových čerpacích stanic odloženou peněženku na střeše svého vozidla, zapomněla na ní a odjela. Když zjistila ztrátu, vrátila se zpět na místo, kde jí pravděpodobně spadla z vozu, ale hledala marně. V peněžence měla kromě finanční hotovosti také veškeré osobní doklady a platební kartu. Proto se vydala na policejní služebnu, kde vše oznámila. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zatajení nálezu. Naštěstí se vše v dobré obrátilo a majitelce peněženky spadl pořádný kámen ze srdce. Ozval se totiž nálezce, který policistům peněženku s obsahem všech cenností přinesl na služebnu. Poškozené ženě tím poctivý nálezce zachránil nemalou finanční hotovost a ušetřil řadu starostí a zařizování způsobených možnou ztrátou dokladů. Věc byla odložena, protože skutek se nestal a nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání. Nejde o podezření z trestného činu.

Výše uvedený případ je spíše výjimkou. Policisté se často setkávají s nepoctivci. Zatajení nálezu je trestné. V případě ztrát a nálezů věcí, předmětů, jejichž hodnota dosahuje částky 5 tisíc korun a více, se často setkáváme s nevědomostí. Někteří občané se mylně domnívají, že nalezenou věc si mohou beztrestně ponechat. Tímto jednáním se mohou dostat do křížku se zákonem. Mohou naplnit skutkovou podstatu trestného činu zatajení věci a to i v případě, že s nálezem nijak nedisponují, ale odmítají jej vydat oprávněné osobě.

Podstatné je rovněž vědět, že nálezce se v případě, že věc oznámí a chce vrátit, nemá čeho obávat. Pokud u něj přesto obavy z jakéhokoli důvodu panují,  nemusí chodit rovnou na policii nebo jiné úřady. Má možnost nalezenou věc vrátit i anonymně. Může totiž využít  schránek důvěry. Ty jsou v každém městě či obci.  

16. 2. 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje
 

vytisknout  e-mailem