Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

„Dobrej Start“

Strakonice – Prevence pro náctileté.  

V lednu 2012 ve Strakonicích na ZŠ Poděbradova odstartoval projekt určený pro dívky 7. tříd s názvem „Dobrej start“. Projekt poběží do června tohoto roku a jeho cílem je ukázat třináctiletým dívkám pozitiva i negativa dnešní doby, neboť právě třináct let je pro dívky přelomový věk. Jejich život se mění - opouští brány dětského světa a vydává se na cestu dospívání. Ve třinácti dělá své puberta a na obzoru jsou první lásky. Vymoženosti současného světa tento „start do světa dospělých“ mohou výrazně ulehčit, ale bohužel i pořádně zkomplikovat. Školačky prostřednictvím diskusí s odborníky získají důležité informace a cenné rady, jak se dnes mohou chránit a upevňovat své zdraví. V projektu ukážeme rizika spočívající v dnešních sociálních sítích, na internetu, při útěku z domova, stopování apod.. Naší snahou je odradit žákyně od diet ve smyslu hladovění a od slepé snahy vyrovnat se dokonale vypadajícím celebritám z titulních obálek časopisů. Chceme je přesvědčit, že zejména předvídavost je uchrání od nebezpečí, která dnešní virtuální i reálný svět obsahuje. Autorky projektu jsou Martina Vaněčková, redaktorka Strakonické televize, a Jaromíra Nováková z Preventivně informační skupiny Územního odboru policie Strakonice. Dále na projektu spolupracuje MÚ Strakonice, Nemocnice Strakonice (gynekologicko-porodnické oddělení), Dětské centrum Strakonice, Okresní státní zastupitelství Strakonice, Okresní soud Strakonice a další.
 
Projekt "Dobrej start" je pod záštitou Města Strakonice v zastoupení místostarostky Ivany Říhové.
 
První blok preventivního projektu proběhl ve středu 18. ledna 2012. Jak dívky první informace, rady a připravená překvapení vnímaly, můžete zhlédnout na www.sttv.cz nebo přímo na odkazu: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xJYLTeVGWwQ
V únoru se mohou děvčata těšit na setkání s policisty, kteří je budou informovat o nebezpečí virtuálního světa, na útěku z domova, probírány budou také otázky trestní odpovědnosti a mravnostní kriminality.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
Martina Vaněčková, Strakonická televize

vytisknout  e-mailem