Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dobré jméno policejních potápěčů

Dne 4. června 2012 proběhla v prostorách brněnské základny odboru speciálních potápěčských činností a výcviku ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR (OSPČV) mezinárodní prezentace činnosti tohoto specializovaného útvaru.  

Zahraničním partnerům, zastupujícím ozbrojené sbory a složky Rakouska, Japonska a Spojených států, byla představena komplexní činnost, kterou útvar v rámci plnění svěřených úkolů provádí. Seznámit se mohli s přímým výkonem a výcvikem potápěčských činností, výcvikem vůdců malých plavidel či prácí ve výškách a nad otevřenou hloubkou. Cílem bylo zejména představení hlavních nosných činností českých policejních specialistů, dále pak prohloubení spolupráce při výměně informací, v rámci přímého výkonu služby či při společných cvičeních.
 
V současné době není v České republice jiná skupina potápěčů, která by mohla provádět potápěčské činnosti v hloubce pod 61 m. Policejní potápěči jsou také jediní, kdo smějí provádět pyrotechnickou činnost pod vodní hladinou. Do jejich činnosti patří potápění v zatopených jeskyních, dolech a především potápění v souvislosti s plněním úkolů v trestním řízení. Díky jejich práci jsou objevovány důkazy zmizelé pod hladinou, utonulé oběti trestných činů či jiné stopy vedoucí k usvědčení konkrétních pachatelů.
 
Zejména ze strany rakouských kolegů, se kterými OSPČV dlouhodobě aktivně spolupracuje, byla opakovaně oceňována nabídka pomoci při řešení složitých případů spojených s potápěním do extrémních hloubek, se kterou se na ně naši potápěči několikrát obrátili. Podle vyjádření zahraničních partnerů, co do komplexnosti a náročnosti prováděných činností nemá tento útvar ve světě obdoby. Ocenili nejenom dobré jméno, které potápěči Policie ČR ve světě mají, ale i vysokou profesionalitu, se kterou přistupují ke své náročné práci.
 
Na závěr se všichni shodli, že boj se zločinem je společným cílem všech zemí a v dnešní době jsou to právě vzájemná výměna zkušeností a aktivní spolupráce, které k tomu mohou při plnění svěřených úkolů přispět.
  
Více informací o policejních potápěčích najdete zde na našich stránkách.
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
11.06.2012
Odkazy do noveho okna

OSPČV 1

OSPČV 1 

Detailní náhled

OSPČV 2

OSPČV 2 

Detailní náhled

OSPČV 3

OSPČV 3 

Detailní náhled

OSPČV 4

OSPČV 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem