Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dobrá zpráva pro cyklisty z Nového Boru

ČESKOLIPSKO - Kriminalisté dopadli zloděje, který v Novém Boru odcizil 8 jízdních kol. 

     Novoborští kriminalisté  objasnili krádeže celkem osmi jízdních kol, které v Novém Boru zmizely v průběhu letošního září a října. Všechny má na svědomí stejný pachatel, 20letý místní mladík. Ten například 23. září vnikl do bytového domu ve Sklářské ulici v Novém Boru, kde z chodby odcizil dámské a pánské horské jízdní kolo značek Author a CTM včetně  dětského kola značky  Olpran. Bicykly tu byly k sobě  připoutané lankovým zámkem. Okradená rodina vyčíslila vzniklou škodu částkou 13 400 korun.

     Pro další kolo si došel  v říjnu do panelového domu v ulici Boženy Němcové, kde se vloupal do kolárny a z té si odvezl dámské trekingové kolo Rockmachine za 5 000 korun, dětské kolo Author v hodnotě 3 000 korun a pánské horské kolo značky Merida za 16 000 korun.

     Do kolárny v panelovém domě v ulici Sadová vnikl za použití shodného klíče, který si za tímto účelem opatřil. Odtud odcizil silniční kolo značky Geer - Zodiac za 12 000 korun a po vypáčení dveří kočárkárny ve stejném domě se zmocnil horského jízdního kola nezjištěné značky  v hodnotě 1 500 korun. Přitom páčením dveří způsobil bytovému družstvu škodu za další 1 000 korun.

     Když mezi 22. a 23. říjnem slídil po městě, zjistil, že jednu garáž v ulici Ke Koupališti majitel nezamkl. Odtud si odvezl  jízdní kolo v hodnotě 5 500 korun. Jedná se o mladíka, kterého Okresní soud v České Lípě za krádeže pravomocně odsoudil už v loňském roce a to k trestu odnětí svo body v trvání tří měsíců s podmíněným odkladem. Podmínka mu přitom skončila teprve 12. září letošního roku.

     Tři  odcizená jízdní kola se vrátila zpět k jejich původním majitelům. Jedno pánské horské jízdní kolo vydal policistům pachatel dobrovolně, jedno dětské kolo zajistili policisté na základě vlastního šetření u jeho příbuzných a třetí odcizené kolo si poznal na ulici v Novém Boru sám poškozený. Následně jeho současného uživatele zastavil a vyzval ho, aby s ním vyčkal  na místě do příjezdu policistů. Ti pak zjistili, že je kolo skutečně odcizené a překvapenému cyklistovi ho zabavili. Vzhledem k tomu, že o skutečném původu kola nevěděl a jen ho kdesi od někoho na ulici odkoupil, stíhán nebude. Žádnou kompenzaci ale za zabavené kolo také nedostane. Každý, kdo si kupuje na ulici pod cenou jakoukoliv věc, bere na sebe riziko, že mu může být v rámci výkonu práva zabavena.

por. Bc. Ivana Baláková
5. listopadu 2014

vytisknout  e-mailem