Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dobrá práce prachatických kriminalistů

Prachatice – Podařilo se jim obvinit mladého muže, který podvodně vylákal peníze z více jak 146 podvedených. (Hlasová schránka 974 236 116) 

Prachatičtí kriminalisté z oddělení hospodářské kriminalisty zahájili usnesením trestní stíhání 19letého muže z Chomutovska, jako obviněného z přečinu podvodu. Obviněný v době od února 2022 do února 2023 nabízel na inzertním portálu sociální sítě Facebook k prodeji mobilní telefony značky iPhone Apple a herní konzole PlayStation. Následnou komunikací s poškozenými vylákal z celkem 146 důvěřivých zájemců zálohy na koupi tohoto zboží, čímž jim způsobil škodu za více jak 200 000 korun. Obviněný vystupoval pod různými identitami a peníze si také nechal zasílat na několik různých účtů. V současné době je kriminalisty stíhán na svobodě a v případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Útoky podvodníku v on-line prostředí jsou čím dál častější, například včerejšího dne přijali policisté hned dvě oznámení na spáchané podvodné jednání. V jednom případě poškozená nabízela přes známý internetový portál k prodeji stará litinová kamna, o které projevil zájem podvodný zájemce. Ženu nakontaktoval přes mobilní aplikaci WhatsApp, kam jí zároveň zaslal také fiktivní odkaz na známou přepravní společnost. Následně jí přesvědčil k vyplnění formuláře s uvedením přihlašovacích údajů, včetně jednorázového aktivačního kódu do jejího internetového bankovnictví, spárovaného s jejím bankovním účtem. Umožnila mu tak dostat se k jejím financím, což také využil. Nejprve jí peníze převedl ze spořícího účtu na běžný, a poté jí finanční prostředky, a to celkem ve čtyřech platbách, zcela odcizil. Poškozené tak pachatel způsobil škodu za více 40 000 korun.

Zcela stejným způsobem přišla o více jak 21 000 korun poškozená, která prodávala přes Marketplace na Facebooku klec na hlodavce za zhruba 500 korun. I ona zadala své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví po otevření odkazu, který jí pachatel na Messeger sám zaslal.

Internetoví podvodníci využívají známé i ty méně známé taktiky, aby z neopatrných a důvěřivých osob vylákali co největší finanční obnos.

Jihočeská policisté ve svém projektu KYBER RÁDCE přináší užitečné rady, jak se „novodobým šmejdům“ bránit, viz odkaz:

 https://www.policie.cz/clanek/kyber-radce-jihoceske-policie.aspx?q=Y2hudW09NQ%3d%3d

por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz

3. listopadu 2023

vytisknout  e-mailem