Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Do rodinného domu vnikl zloděj

PELHŘIMOVSKO: Riziko vloupání je možné snížit vhodnou prevencí 

Humpolečtí policisté prověřují případ vloupání do rodinného domu na Svépomocné ulici v Humpolci. K vloupání došlo v přesně nezjištěné době od pondělního večera do středečního rána. Dosud neznámý pachatel vnikl na pozemek u domu a vypáčil okno do sklepa. Tím vnikl do vnitřních prostor domu, které prohledal a odcizil peníze, šperky a LCD televizor. Majitelům způsobil škodu za více jak 85 tisíc korun.
Policisté po přijetí oznámení vyjeli na místo, kde provedli ohledání, a kriminalistický technik zajistil stopy. Policisté případ prověřují pro podezření z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci a po pachateli i odcizených věcech pátrají.
 
Přestože podobným případům se nedá vždy stoprocentně zabránit, je vhodné, aby majitelé domů dodržovali několik pravidel, která slouží jako prevence krádeží v domech:
 
  • Majitelům a uživatelům rodinných domů ale i bytů, které se nacházejí v přízemí nebo nižších patrech, doporučujeme, aby v době své nepřítomnosti nebo spánku uzavírali a měli řádně zajištěná všechna okna a to včetně oken místností koupelny, toalety a spíže.
  • Obyvatelé rodinných domů by neměli zapomínat ani na okna ve sklepních a půdních prostorách. Je důležité mít vždy na paměti, že přivřené okno nebo okno otevřené v poloze ventilace může posloužit k vniknutí zloději.
  • Dále je nutné při každém opuštění domu nebo bytu uzamknout dveře. To platí i pro vchodové dveře, které nemají z venkovní strany kliku.
  • Dále doporučujeme nemít v blízkosti domu volně odložené předměty, které by mohl pachatel použít k páčení nebo jinému násilnému vniknutí do objektu, to samé platí například i o žebříku.
  • Velmi dobrou, i když nákladnější prevencí vloupání do domu, je pořízení elektronického zabezpečení, se kterým vám poradí odborná firma.
  • Vyplatí se také dobré sousedské vztahy. Pokud víte, že sousedé nejsou doma a v jejich domě jste zaznamenali podezřelý pohyb, volejte linku 158. Výrazně se tím zvýší možnost dopadení pachatele.
  •  

 

por. Bc. Monika Pátková, komisař

29. října 2015

 

 

vytisknout  e-mailem