Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Do pasti podvodnice spadli hned dvakrát

NÁCHODSKO – Hledáme ženu, která si vypůjčila přes 3 milióny, a nevrátila... 

peníze1.jpgIlustrační foto/Policie ČR
Náchodští kriminalisté pátrají po podnikavé ženě z České Skalice, která během dvou let svými sliby obelhala 79 mužů a žen a vypůjčila si od nich přes
3 milióny 700 tisíc korun, které jim nesplatila.
Od některých lidí si žena vypůjčila peníze přímo, od dalších pak prostřednictvím sjednaných půjček.
 
V letech 2013 a 2014 pod nejrůznějšími záminkami, kdy prosila, brečela a vymýšlela si, že je ve finanční nouzi, své přátele, známé a další poškozené přesvědčila, aby si vzali půjčku od nebankovní společnosti, pro kterou pracovala. 
 
Ihned s nimi jako prostředník půjčku sepsala, peníze si ponechala a zaručila se, že bude vše splácet. Zpočátku se jí opravdu dařilo půjčky splatit. Jenže zanedlouho se jí situace vymkla z rukou a domluvené závazky už hradit nestíhala. Tomu se ostatně není co divit, během dvou let tímto způsobem uzavřela úvěrové smlouvy s 50 muži a ženami.  Dalších 29 lidí obrala o jejich naspořené peníze přímo.
 
Nakonec na nesplacených jistinách půjček zůstala dlužit 3 milióny 180 tisíc. Úvěrovým společnostem a ostatním poškozeným pak dalších více než 530 tisíc korun. Když se pro ni situace stala neúnosnou, zmizela a před  svými věřiteli i policií se skrývá.
 
Kromě trestního stíhání "podnikatelky s důvěrou" ale kriminalisté museli vztáhnout ruku zákona i na samotné podvedené. Svým soucitem, ochotou a především neznalostí zákona se totiž i oni sami dopouštěli úvěrového podvodu. A to tím, že do uzavíraných smluv uvedli nepravdivé údaje o osobě dlužníka a uvedli tak úvěrovou společnost v omyl.  Kriminalistům nezbylo nic jiného, než také s nimi zahájit zkrácené přípravné řízení pro přečin úvěrového podvodu. Podvedení tak budou zřejmě pykat dvakrát, jednou za svoji důvěřivost a podruhé za podvodné jednání.
 
Skrývající se ženu kriminalisté  hledají hned pro tři skutky - pro zločin podvodu, přečin zpronevěry a přečin úvěrového podvodu. Vzhledem k výši způsobené škody jí za vše hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.  
 
Kdyby kdokoli věděl, kde se hledaná žena nachází nebo měl k jejímu pobytu jakékoli informace, ať je poskytne kriminální policii v Náchodě na tel. 974 534 207 (i záznamník), nebo na bezplatnou linku 158, popř. informuje policii na nejbližší policejní služebně. Podezřelá žena má blízké vazby na sousedící Polsko, není proto vyloučené, že by se mohla nacházet i na jeho území.
 
Osobní údaje a fotografie hledané ženy
 
por. Mgr. Eva Prachařová
5.5.2015 v 11.15 hodin

 

vytisknout  e-mailem