Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Do Jihlavy se vrátili policejní nováčci

KRAJ VYSOČINA: Základní odbornou přípravu zahájil brig. gen. Tomáš Lerch 

Základní odborná příprava nových policistů se po letech vrací zpět do Jihlavy. Dnešního slavnostního zahájení výuky ve Vzdělávacím zařízení Praha, pracoviště odboru výuky v Jihlavě, se zúčastnil brig. gen. Ing. Tomáš Lerch, ředitel Ředitelství služby dopravní policie, který policisty společně s vedením Vzdělávacího zařízení Praha, přivítal.

Dnešní den začal pro třicet policejních nováčků, z nichž je třiadvacet dopravních policistů a zbývající jsou policisté pořádkové policie, slavnostním nástupem. Policisty při zahájení výuky pozdravil brig. gen. Ing. Tomáš Lerch, který uvedl, že policejní práce je velice náročné povolání, které musí člověk dělat srdcem a mělo by se pro každého policistu stát opravdovým posláním. “V základní odborné přípravě postupně získáte potřebné znalosti, při modelových situacích si ověříte, zdali tyto znalosti a dovednosti dokážete správně využít. Služba dopravní policie není snadnou problematikou. Bude na vás klást vysoké nároky v oblasti znalostí velkého množství právních předpis. Bude se muset naučit ovládat současné moderní technické prostředky, které v rámci výkonu služby dopravní policisté používají,“ uvedl Tomáš Lerch. 

K nově přijatým policistům promluvil také plk. Mgr. Bc. Martin Souček, ředitel Vzdělávacího zařízení Praha, Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy, který je přivítal v Jihlavě v prostorách vzdělávacího zařízení, kde budou trávit další měsíce v rámci výuky základní oborné přípravy. „Pevně věřím, že povolání policisty jste si všichni vybrali po zralé úvaze. Nyní vás čekají měsíce přípravy na vaše budoucí povolání.  Naši pedagogové, z nichž většina má za sebou mnoho let zkušeností ze služby na základních útvarech, se budou snažit vám předat všechny potřebné znalosti a dovednosti. Ve škole budete trénovat různé modelové situace, budete se učit komunikovat. Po ukončení základní odborné přípravy všechny tyto nabyté znalosti zúročíte v rámci výkonu služby, kde k tomu budete přidávat další získané zkušenosti,“ doplnil Martin Souček s tím, že by byl velmi rád, aby ve vzdělávacím zařízení i v samotné Jihlavě všichni strávili čas plnohodnotně a aby na tento čas v budoucnu rádi vzpomínali.

Dnem 1. června se tak do Jihlavy vrátila základní odborná příprava pro nově nastupující policisty, kterou od začátku roku 2016 zajišťuje Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy ve svých dvou vlastních Vzdělávacích zařízeních v Praze a Brně. Samotná výuka v rámci základní odborné přípravy probíhá kromě Jihlavy také v Praze, Brně a Holešově. Kromě základní odborné přípravy v těchto vzdělávacích zařízeních probíhají také specializované kurzy z různých problematik policejních činností. Tyto kurzy jsou určeny pro další odborné vzdělávání policistů, pro které představují nezbytné zvyšování odborných znalostí z problematiky jednotlivých služeb.

Základní odbornou přípravu musí absolvovat každý policista, který nastoupí do služebního poměru k Policii České republiky. Základní odborná příprava trvá celkem dvanáct měsíců a v rámci této doby si musí policejní nováčci osvojit základy pořadové přípravy, absolvovat výcvik určeny pro správnou manipulaci se služební zbraní a především získat teoretické i praktické znalosti, které jsou potřební pro výkon služby. Základní odbornou přípravu končí studenti závěrečnou zkouškou a po jejím úspěšném složení nastupují od výkonu služby na svých základních útvarech. V průběhu kalendářního roku jsou v rámci Vzdělávacího zařízení Praha stanoveny čtyři nástupní termíny. 

V minulosti v Jihlavě působila střední a vyšší policejní škola ministerstva vnitra, která byla zaměřena na teoretickou a praktickou výuku dopravních policistů, a to nejen v rámci základní odborní přípravy policejních nováčky, ale také na další odborné kurzy pro již sloužící dopravních policisty, kteří si zvyšovali své odborné znalosti. Tento model se tak do Jihlavy po několika letech vrací zpět a jihlavský odbor vzdělávání tak bude prioritně znovu určen pro vzdělávání dopravních policistů již při jejich nástupu k policii.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

4. červen 2019

Odkazy do noveho okna

ZOP Jihlava 1

ZOP Jihlava 1 

Detailní náhled

ZOP Jihlava 1

ZOP Jihlava 1 

Detailní náhled

ZOP Jihlava 1

ZOP Jihlava 1 

Detailní náhled

ZOP Jihlava 1

ZOP Jihlava 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem