Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Do Dobronína se vrátili archeologové

KRAJ VYSOČINA - V lokalitě U Viaduktu začal archeologický průzkum 

V Dobroníně na Jihlavsku začal v pondělí 23. května archeologický průzkum. Jde již o druhou lokalitu na Dobronínsku, ve které by se mohly nacházet kosterní ostatky Němců údajně zavražděných na konci druhé světové války. Kosterní pozůstatky by se mohly v Dobroníně nacházet za železničním viaduktem po levé i pravé straně Zlatého potoka. Přesné místo zakreslil do mapy dobronínský rodák, který byl po válce odsunutý do Německa.
 
Toto místo kriminalisté letos už jednou zkoumali. Kriminalisté společně s odborníky z brněnské Masarykovy univerzity zde prováděli 24. března  pomocí magnetického georadaru geofyzikální průzkum. Signály ze speciálního přístroje měly označit různé anomálie, které se v dané lokalitě vyskytují. Magnetoradar totiž může odhalit právě místa, kde by se případně mohly nacházet kosterní pozůstatky. Výsledky tohoto zkoumání však jednoznačně neprokázaly výskyt pozemních anomálií. V praxi to znamenalo, že nebylo možné přesně určit místo, kde by se měly nacházet další možné oběti poválečných událostí  roku 1945. Důvodem byla celá řada rušivých, zejména stavebních vlivů. 
 
Přesto bylo rozhodnuto o archeologickém průzkumu této lokality. Po jednání s vlastníkem pozemku, kterým je Správa železniční dopravní cesty, nic nebránilo tomu, aby byl včera zahájen průzkum v této lokalitě. Nejdříve bylo nutné odkrýt vrchní vrstvu zeminy, pak se pomocí malého zemního bagru odkrývaly další vrstvy na ploše zhruba čtyřiceti metrů čtverečních. Vzhledem k tomu, že na tomto místě nebyly nalezeny žádné kosterní ostatky, byla vykopaná jáma zasypána. Dnes bude průzkum pokračovat na druhé straně - v místě železničního náspu.
 
Loni v srpnu probíhal archeologický průzkum v jiné dobronínské lokalitě na louce Budínka u Dobronína. Kosterní pozůstatky z masového hrobu byly vyzvednuty v srpnu. Podle antropologů tam byla zakopána těla nejméně 13 lidí. Vzorky DNA z kosterních pozůstatků z Budínky v současné době zkoumá Kriminalistický ústav v Praze. Naši kriminalisté mají k dispozici průběžné výsledky zkoumání ostatků z lokality Budínka u Dobronína z Kriminalistického ústavu Praha. K  dílčím výsledkům zkoumání nebudeme poskytovat žádné informace do doby, než budeme mít k dispozici kompletní zprávu od odborníků z Kriminalistického ústavu Praha.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
24. květen 2011
 
 
 

vytisknout  e-mailem