Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Do Chorvatska zamířil i policista z Hodonína

HODONÍNSKO: Na pomoc českým turistům jej vyslalo Policejní prezidium. 

Již od roku 2008 působí každoročně čeští policisté během prázdnin v Chorvatsku. Cílem projektu je zajištění bezpečnosti zahraničních turistů v letní sezóně. Službu vykonávali ve služebním stejnokroji Policie ČR ve společných hlídkách s chorvatskými policisty. Pracovali v nejnavštěvovanějších turistických lokalitách ve Splitsko-dalmatském kraji. Zasahovali i na hlavních tazích a v letoviscích, kde se předpokládalo, že by mohly vzniknout nějaké problémy.

Mezi českými policisty byl také policista Obvodního oddělení v Hodoníně Aleksandar Kljunić, který na svoji zahraniční misi byl vybrán již podruhé. V loňském roce byl chorvatskými kolegy velmi kladně hodnocen a tak jej pracovníci Policejního prezidia vybrali i letos. Pro tuto práci má totiž ideální předpoklady. Je rodákem z bosenského Sarajeva a tak je vybaven jak jazykovými schopnostmi, tak i znalostí místních zvyků a podmínek. Od roku 1992 trvale bydlí v České republice a u Policie ČR slouží již šestým rokem.

Český policista tam sloužil běžně ve své uniformě, avšak bez střelné zbraně. Do služby nastupoval ve dvojici s chorvatským kolegou, se kterým měl na starosti dohled nad veřejným pořádkem a řešení běžné kriminality. Hlavní náplní jejich činnosti byla především práce v terénu, v ulicích města a okolí pláží, kde úzce spolupracovali s místními obyvateli. Každoročně zde řeší desítky případů a kromě českých občanů pomáhají například i Slovákům, kteří se také mohou se svými potížemi nebo prosbou o pomoc na smíšené hlídky obracet.

Po návratu ze zahraniční mise byli všichni policisté odměněni přímo z rukou policejního prezidenta plaketou za velmi dobré pracovní výsledky a za prosazování dobrého jména Policie ČR v zahraničí.

 

Fotografie níže
 

nprap. Bc. Petr Zámečník, 26. 9. 2013

vytisknout  e-mailem