Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Do Česka byl předán poslední člen gangu

Dnešního dne byl do České republiky ze Slovenska předán sedmatřicetiletý muž podezřelý z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve spolupachatelství. K předání došlo v dopoledních hodinách na „Společném kontaktním pracovišti složek Integrovaného záchranného systému pro bezpečné příhraničí“ Hodonín – Holíč. 

Daňovou trestnou činnost čtyř osob odhalil v dubnu letošního roku Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování. Organizovaná skupina v průběhu roku 2010 obchodovala na Zlínsku s hutním materiálem a mědí, úmyslně krátila daň předstíraným prodejem do zahraničí, ale ve skutečnosti obchody probíhaly v České republice. Skupina čtyř dnes již obviněných mužů připravila stát na daních zhruba o 40 milionů korun. Jednomu z hlavních organizátorů, bývalému policistovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování, se však před samotnou realizací případu podařilo uprchnout. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v délce trvání 10 let.
 
Hledaný muž, na kterého byl vydán evropský i mezinárodní zatýkací rozkaz, byl zadržen po intenzivním šestiměsíčním pátrání českých a slovenských kriminalistů 7. října 2011 v pronajatém bytě v Bratislavě. Na celé akci se slovenskými policisty úzce spolupracovali detektivové protikorupční policie a kriminalisté oddělení cíleného pátrání úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR.
 
Zásluhu na zadržení hledaného muže mj. mají také Národní centrály Sirene obou státu, a to v rámci mezinárodní policejní spolupráce v schengenském prostoru. Od roku 2007, kdy Česká republika vstoupila do Schengenu, bylo realizováno přes 33 tisíc zásahů na hledané osoby a věci. V letošním roce realizovala Národní centrála Sirene již 300 zásahů na hledané osoby v zahraničí a 314 zásahů v České republice (data k 13. 12. 2011). V letošním roce bylo v České republice vydáno přes 563 evropských zatýkacích rozkazů a úspěšnost zadržení hledaných osob je tedy více jak 50 %.
 
kpt. Bc. Zuzana Součková
tisková mluvčí
16. prosince 2011
Odkazy do noveho okna

Holíč01

Holíč01 

Detailní náhled

Holíč02

Holíč02 

Detailní náhled

Holíč03

Holíč03 

Detailní náhled

Holíč04

Holíč04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem