Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dny proti rasismu 2023

Dnes je Mezinárodní den boje proti rasismu a rasové diskriminaci. Pro Policii České republiky to mimo jiné znamená zahájení dalšího ročníku Dnů proti rasismu. 

Policie České republiky vstoupila v loňském roce jako první státní instituce do spolupráce se zástupci německé Nadace proti rasismu a Českobratrské církve evangelické a zapojila se svými aktivitami do konceptu Dny proti rasismu, který otevírá celospolečenskou diskuzi k souvisejícím tématům.

Policejní preventisté ve spolupráci se svými kolegy specializujícími se na problematiku menšin oslovovali v období od dubna do června napříč všemi regiony žáky a studenty při besedách zaměřených právě na otázky diskriminace, šikany a nenávistné komunikace na sociálních sítích. Na více než 200 akcích policisté diskutovali s tisíci dětí, studentů i dospělých. Aktivity se setkaly s velkým ohlasem jak ze strany dětí, rodičů i pedagogických pracovníků, často právě proto, že se jedná o citlivá témata, o kterých se spíše nemluví. „Policisté se setkávali s dotazy na terminologii, znaky diskriminace, symboliku i otázku přípustnosti různého druhu komunikace v online prostředí,“ dodává ke zkušenostem z loňského ročníku vedoucí odboru prevence Policejního prezidia ČR plk. Zuzana Pidrmanová. V mnohých regionech byla v rámci aktivit navázána dlouhodobá spolupráce s neziskovými organizacemi či církevními subjekty a policisté participovali na akcích pro veřejnost.

Besedy i navazující aktivity jednoznačně splnily svůj účel, tedy otevřít témata pro diskuzi i propojit různé organizace ke spolupráci při odstraňování rasové nesnášenlivosti či jiných druhů diskriminace. V letošním roce proto na úspěšný koncept navážeme a pokusíme se v regionech opět upozorňovat na důležité otázky spojené s různými typy diskriminace.

pplk. Veronika Hodačová
odbor prevence Policejního prezidia ČR
21. 3. 2023

vytisknout  e-mailem