Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dny prevence zraku

Příslušníci Integrovaného záchranného systému si nechali zkontrolovat zrak. 

Po úspěchu předchozích ročníků Oční centrum Praha již potřetí bezplatně vyšetřovala zrak příslušníků složek Integrovaného záchranného systému. Poprvé v krátké historii proběhl letošní ročník také za účasti Policejního prezidia ČR. Letošní „Dny prevence zraku“ odstartovaly 19. listopadu a trvaly do 25. listopadu.

Akce si klade za cíl vyšetřit co největší počet zaměstnanců Policie ČR, Městské policie, Zdravotnické záchranné služby a Hasičského záchranného sboru, u nichž je dobrý zrak nezbytný pro výkon jejich povolání. „Letošním ročníkem navazujeme na dnes již „tradiční“ úspěch předcházející spolupráce a doufáme, že se opět setká s velkým ohlasem u policistů, u nichž je dobrý zrak při výkonu jejich povolání nezbytností,“ řekla koordinátorka prevence Policejního prezidia ČR pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová.

Zájem ze strany příslušníků IZS každoročně stoupá. Letos si zrak nechalo vyšetřit téměř 160 policistů. Vyšetření zraku nebylo časově náročné a zabralo asi 30 minut, zahrnovalo i konzultaci s očním lékařem, který doporučil další případnou léčbu.

Zrak se vyšetřoval na:

1) Refraktometru – jde o plně automatický přístroj pro stanovení zrakové ostrosti, pro změření objektivní refrakce = výchozí zjištění hodnot dioptrií na čtení, na dálku nebo střední vzdálenost. Přístroj zjišťuje dioptrické vady oka a usnadňuje tak předpis optimální korekce.

2) Tonometru - jedná se o automatický přístroj pro přesné a objektivní měření nitroočního tlaku bez nutnosti anestézie rohovky a kontaktu přístroje s pacientem.

3) Optotypu – jedná se o LCD monitor s vyznačením písmen nebo znaků různé velikosti sloužící jako základní kontrola zraku a zjištění případných odchylek zrakové ostrosti s korekcí (brýle, kontaktní čočky) nebo bez korekce.

4) Barvocitové tabulce - kniha s definovanými barevnými čísly a písmeny, pro zjištění citlivosti vnímání barev, resp. barvocitu. Praktické vyšetření používané zejména u profesí náročných na vnímání barevných signálů (policisté, hasiči, letci, profesionální řidiči apod.)

25. listopadu 2014
nprap. Bc. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

Dny prevence zraku

Dny prevence zraku 

Detailní náhled

Dny prevence zraku

Dny prevence zraku 

Detailní náhled

Dny prevence zraku

Dny prevence zraku 

Detailní náhled

Dny prevence zraku

Dny prevence zraku 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem