Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dnes v Ostravě - 8.9.2009

“A škola začala...”, „Netypická nehoda“, “Pivo a mříže” 

Rychlá navigace v článcích:

“A škola začala...”, „Netypická nehoda“, “Pivo a mříže”

 

“A škola začala...”
        K objasnění skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu výtržnictví a ublížení na zdraví (ve stadiu pokusu) zahájili ostravští policisté úkony trestního řízení. Dne 4.9.2009, kolem 10.00 hodiny, mělo dojít na chodbě jedné z ostravských základních škol k fyzickému ataku vůči prvňáčkovi. Dosud nezjištěný pachatel měl uhodit 8letého žáka takovou intenzitou, že poškozený upadl na zem. Neznámý měl následně z místa odejít a prvňáček měl utéci do své třídy. Se svým negativním zážitkem se chlapec nejdřív nechtěl svým nejbližším svěřit a zranění na tváři vysvětloval událostí v tělocviku. Až později se 54leté babičce svěřil s útokem cizího žáka. Poškozený byl ošetřen lékařem, doba léčení nebyla stanovena. 
        Na dospělého pachatele pamatuje trestní zákon u předmětných trestných činů trestem odnětí svobody až na dvě léta.

        I okolnosti dalšího zranění dítěte prověřují kriminalisté Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava-Mariánské Hory. Osmiměsíční děvčátko bylo převezeno přivolanou rychlou záchrannou službou k ošetření a následné hospitalizaci v Ostravě dne 6.9.2009, kolem 16.00 hodin. Dle sdělení rodiny mělo dítě vypadnout z kočárku v době, kdy jej měly hlídat nezletilé sestry otce dítěte. Zranění, jež bylo dítěti způsobeno, však dle názoru lékařky neodpovídá uvedenému mechanismu pádu. Lékařka proto dne 7.9.2009 věc oznámila na služebně policie. K objasnění věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro blíže nespecifikovaný trestný čin. Verze prověřování jsou mnohé, v úvahu připadá ublížení na zdraví, týrání svěřené osoby, ale také samozřejmě další možnosti.

„Netypická nehoda“
       Ve třetím případě probíhá rovněž vyšetřování okolnosti zranění, tentokrát motocyklisty.  K dopravní nehodě cyklisty a motocyklisty došlo dne 21.4.2009, kolem 07.00 hodin v Ostravě-Hrabůvce. 38letý cyklista jel po ulici Dr. Martínka a při přejíždění z pruhu do pruhu měl vjet do jízdní dráhy motocyklu zn. BMW, který řídil 42letý muž. Po střetu došlo k vážnému zranění motocyklisty i k poškození obou vozidel. Zranění motocyklisty si vyžádalo léčení v délce zhruba šesti týdnů. Motocyklista byl z místa nehody převezen rychlou záchrannou službou, policisté provedli ohledání místa činu. Ve věci byl vyžádán také znalecký posudek z oboru dopravy a odborné lékařské vyjádření. Dne 7.9.2009 zahájil policejní komisař trestní stíhání cyklisty pro trestný čin ublížení na zdraví (těžká újma). Viníkovi hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitý trest.
 

“Pivo a mříže”
       Dnes, 8.9.2009, v době od 00.10 hodin do 00.20 hodin, došlo v Ostravě-Bartovicích, k trestnému činu krádeže a poškozování cizí věci. Dosud nezjištěný pachatel rozbil výlohu prodejny potravin a společně s 25letým mužem měli odcizit celkem čtyři lahve piva. Podezřelého 25letého muže, který měl hlídat, zadrželi kolemjdoucí muži ve věku 22 a 28 let. Poté, co se podezřelí zmocnili lahví piva, dali se na útěk. Všímaví svědci si však dvojice všimli, pronásledovali ji a po několika metrech zadrželi jednoho z podezřelých. Přivolaní policisté později zjistili, že soudce Okresního soudu Ostrava vydal příkaz k dodání 25letého muže do výkonu trestu. Po provedených úkonech byl muž eskortován do věznice.
       Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin krádež a poškozování cizí věci. Provedli ohledání místa činu, poškozený předběžně stanovil výši škody na zhruba 50 korun (odcizením piva) a asi 8 000 korun (poškozením výlohy). Po dalším pachateli policisté pátrají. Viníkům hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. Všímavým, odvážným mužům patří naše poděkování.

vytisknout  e-mailem