Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dnes v Ostravě - 27.7.2009

“Lesní tajemství”, „Vzplálo další auto“, „Hyenismus“, “Následník pavoučího muže?” 

Rychlá navigace v článcích:

“Lesní tajemství”, „Vzplálo další auto“, „Hyenismus“, “Následník pavoučího muže?”

 

“Lesní tajemství”
      Při procházce se svou 17letou přítelkyní nalezl 20letý muž dne 26.7.2009, kolem 18.30 hodin, na okraji lesní komunikace poblíž obce Klimkovice-Hýlov, kosterní pozůstatek, nápadně připomínající lidskou lebku, bez spodní čelisti. Poté, co muž kosterní nález spatřil, informoval policisty na lince 158. Policisté provedli ohledání místa nálezu a propátrávali okolí do setmění. Další kosterní ostatky již nenalezli. Pátrání v terénu pokračuje i dnes. Nové skutečnosti přinese znalecké zkoumání kosterního nálezu (věk zemřelého, stáří kosterního nálezu, apod. ). V současnosti byl kosterní pozůstatek převezen na Ústav soudního lékařství, kdy znalec potvrdí či vyvrátí zda se jedná o lidskou lebku. Následně není vyloučeno antropologické znalecké zkoumání. Věc nadále prověřují ostravští kriminalisté.
      Dělostřeleckou minu, ráže 82 mm, výroby SSSR, nalezl dne 26.5.2009, kolem 12.15 hodin, 34letý muž v lesním porostu katastru obce Velká Polom. Zhruba 300 metrů od silnice vedoucí z obce Velká Polom, ve Směru na obec Háj ve Slezsku, spatřil muž munici z II. Světové války a skutečnost oznámil na linku 158. Munici následně zajistil pyrotechnik.

„Vzplálo další auto“
      Okolnosti, za kterých došlo k požáru vozidla zn. VW Touareg, černé barvy, prověřují ostravští policisté. 22letá svědkyně oznámila dne 25.7.2009, kolem 01.40 hodin, požár zaparkovaného vozidla na Střelniční ulici v Moravské Ostravě. Požár byl uhašen hasiči. Policisté provedli ohledání ohořelého torza vozidla, k dalšímu prověřování bude povolán také speciálně vycvičený pes na vyhledávání akcelerantů. Příčina požáru je předmětem prověřování.  
      Škodu předběžně vyčíslil 37letý majitel vozidla na 700 000 korun.

„Hyenismus“
      Násilí i lest použili dva dosud neznámí pachatelé, kteří dne 26.7.2009, kolem 17.15 hodin, zazvonili na zvonek bytu v Ostravě-Hrabůvce, Edisonově ulici. 80letá žena následně pootevřela dveře bytu, dva muži jí sdělili, že jsou malíři a jeden z nich ženu vtlačil do bytu. Ataku zřejmě napomohl také fakt, že žena se navíc obtížně pohybuje za pomocí francouzských holí. V bytě se dvojice rozdělila, jeden z mužů komunikoval s poškozenou v kuchyni.    
      Záminkou bylo zapůjčení papíru a tužky k zapsáni vzkazu sousedům. Druhý z mužů byl mezitím v ložnici. Následně oba muže poškozená verbálně vykázala z bytu, po ženině naléhání pachatelé odešli. Žena při návratu do ložnice zjistila, že jí schází finanční hotovost ve výši 17 000 korun. Obálka s penězi měla být uschována v ložnici. Žena se se svým zážitkem svěřila 36letému vnukovi, který věc ihned oznámil policistům. Žena byla po incidentu rozrušená, proto byla přivolána rychlá záchranná služba. Lékař rozhodl o převozu k dalšímu vyšetření do nemocnice.
      Policisté provedli ohledání místa činu, zjistili možný popis pachatelů a zahájili úkony trestního řízení pro trestné činy krádež a porušování domovní svobody. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.
 

“Následník pavoučího muže?”
       Dne 26.7.2009, v době od 17.15 hodin do 17.30 hodin, překonal pachatel výškový rozdíl 2,5 metru a následně vnikl zřejmě otevřeným oknem do bytu v Moravské Ostravě. Z ložnice pak neznámý odcizil šperky za zhruba 100 000 korun (prsteny, řetízky, přívěsky, náramky a další). V době krádeže byla přitom 83letá obyvatelka bytu v kuchyni, kde vařila. Vzhledem k značnému výškovému rozdílu žena nepředpokládala, že by do místnosti mohl někdo vniknout otevřeným oknem. Poté, co poškozená uslyšela nezvyklý zvuk, šla se podívat do ložnice a uviděla povytažené zásuvky nočních stolků. Při ohledání místa policisté zjistili, že mezi okny je na domě instalován také hromosvod. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin krádež a porušování domovní svobody. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři léta. Stejným způsobem měl vnikat do bytů také 26letý muž, který měl překonávat značné výškové rozdíly a prostřednictvím otevřených oken vstupovat do bytů. Poté, co byl v minulém týdnu muž zadržen, byl vzat soudcem do vazby.
       Závěr bude patřit preventivnímu doporučení, aby i v nadcházejících teplých dnech, kdy budou obyvatelé bytů větrat, věnovali podobným případům pozornost, pokud odchází z místnosti, aby okna řádně zajistili proti možnému vniknutí cizích osob.
       I další případ krádeže věcí z bytu v Ostravě-Hrabůvce na Mitušově ulici prověřují ostravští policisté. Pachatel měl odcizit 56letému poškozenému v nestřežené chvíli na nezjištěném místě klíče bytu, které měl mít muž zavěšené na karabině u kalhot. Byt měl pachatel prohledat a odcizit z něj mobilní telefon, platební kartu i doklady. Krádeží tak měl způsobit škodu předběžně stanovenu na 5 000 korun. Ke skutku mělo dojít v době od 22.00 hodin dne 25.7.2009 do 02.30 hodin dne 26.7.2009.  Majitel bytu měl zjistit, že mu schází klíče po návratu z restaurace. Do domu jej měl pustit soused. Následně se měl muž posadit před dveře bytu a posléze i ulehnout. Po chvíli se měly dveře bytu otevřít a z bytu měli vyběhnout dva muži, kteří měli přeskočit ležícího majitele bytu. Z místa činu pak měli pachatelé utéci. Poté, co poškozený vstoupil do bytu měl nalézt otevřené dveře skříní a z nich vyházené věci.   
       Oznamovatel dosud nepodal vysvětlení ve věci, neboť byl zřejmě pod vlivem alkoholu a komunikace s ním byla obtížná. Policisté proto provedli neodkladný úkon, ohledání místa činu a zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin krádež, neoprávněné držení platební karty a porušování domovní svobody. Je možné, že některé skutečnosti se po podání vysvětlení poškozeného doplní či změní.
Článek o pavoučím muži naleznete ZDE.

vytisknout  e-mailem