Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dnes v Ostravě - 1.6.2009

Fyzické ataky, „Ostravou se přehnala Bouře“ 

Fyzické ataky, „Ostravou se přehnala Bouře“

Fyzické ataky
       Fyzickému útoku svého 49letého přítele měla čelit 48letá žena v Ostravě-Porubě na Dělnické ulici, dne 30.5.2009, kolem 05.00 hodin. Muž měl ženu opakovaně udeřit pěstí do obličeje, škrtit ji a poté ženou udeřit o šatní skříň. Dále měl ženu hodit na postel a opakovaně ji udeřit pěstí do obličeje. Následkem útoku bylo dosud nespecifikované zranění ženy. Doba léčení zranění není dosud stanovena, žena byla ošetřena lékařem. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin ublížení na zdraví. Poškozená věc oznámila policistům následný den po útoku, 31.5.2009, dopoledne.
       Bodnout svého druha do bicepsu levé ruky měla dne 30.5.2009, kolem 19.30 hodin, 44letá žena v Ostravě-Hrabůvce, na ulici Klegova. Mezi párem, značně ovlivněným alkoholem, mělo dojít k verbální rozepři, která měla vyvrcholit atakem ženy vůči 49letému muži. Poté, co měla žena bodnout druha, měla přivolat pomoc. Muž si měl po útoku odejít lehnout. Spolu s lékařem přijeli na místo činu také policisté. Zraněný byl převezen k ošetření do nemocnice, a následně propuštěn do domácího léčení, jehož doba nebyla dosud specifikována. 
       Orientační dechová zkouška vykázala u ženy hodnotu necelých 2,5 promile alkoholu, u muže zhruba (necelých) 3,5 promile. Policisté ženu zadrželi a umístili k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin ublížení na zdraví. Poškozený však nedal souhlas k trestnímu stíhání ženy.
      Trestní zákon pamatuje na pachatele trestného činu ublížení na zdraví trestem odnětí svobody až na dvě léta. 


„Ostravou se přehnala Bouře“
      Ostravští „pátrači“ pokračují v avizovaných speciálních akcích, zaměřených na vypátrání osob, jež nenastoupily do výkonu trestu. Speciální akce „Bouře zasáhla“ dne 31.5.2009 čtrnáct osob v celostátním systému pátrání. Nejdéle z vypátraných se výkonu trestu vyhýbal 39letý muž. Příkaz k dodání do výkonu trestu byl vydán Okresním soudem Ostrava v lednu 2006, v totožném měsíci bylo po muži vyhlášeno pátrání. Muž byl odsouzen pro krádež a zanedbání povinné výživy. Odsouzený byl zatčen dne 31.5.2009 v 10.40 hodin, v Ostravě-Radvanicích na Vrchní ulici.
       Mezi čtrnácti vypátranými byla také jedna žena ve věku 22let. Po ženě pátrali policisté zhruba měsíc, kriminalisté ji zatkli dne 31.5.2009 v 10.45 hodin, v Ostravě-Porubě na náměstí Antonie Bendové. Na ženu bylo vydáno hned několik příkazů k zatčení, konkrétně Okresním soudem Opava, Zlín i Ostrava (celkem čtyři). Po ženě však pátraly také další policejní útvary. Žena je podezřelá z krádeží.
Dne 12.5.2009 vydal příkaz k dodání do výkonu trestu Okresní soud Ostrava na 26letého muže. Do výkonu trestu byl dodán ostravskými kriminalisty dne 31.5.2009, muž byl odsouzen pro trestný čin poškozování cizí věci.
Soudkyně Okresního soudu Ostrava vydala v dubnu 2009 příkaz k dodání do výkonu trestu 25letého muže pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Do věznice byl dodán dne 31.5.2009.
       Speciální akci předcházelo operativní prověřování ke zjištění skutečností nasvědčujících možnému pohybu či výskyt osoby v daném místě. Vypátráním čtrnácti osob v průběhu několika hodin tak ostravští „pátrači“ potvrdili „mistrovství“ ve svém oboru. Mezi jejich úspěchy lze zahrnout zatčení 52letého muže dne 22.5.2009, po třinácti letech pátrání. Muž byl zatčen také při speciální akci s názvem „Venuše“ v Ostravě. Nebo můžeme připomenout zatčení 33letého občana USA, podezřelého z krádeží v Rakousku, jimiž měla být způsobena škoda, přesahující 100 000 000 korun. Muž byl zatčen pouhý dne poté, co do Ostravy dorazil evropský zatýkací rozkaz Státního zastupitelství při zemském soudu Salzburg.

Letos byly realizovány v Ostravě již čtyři speciální pátrací akce, zaměřené na vypátrání osob, vyhýbající se nástupu trestu. Při posledních třech akcích bylo zadrženo, zatčeno či vypátráno celkem 28 osob. Avizovaná připravenost ostravských kriminalistů k postihu odsouzených, kteří nenastoupili do výkonu trestu, v návaznosti na letošní „novinku“, speciální ustanovení trestného činu – maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, může pro „zapomnětlivé“ znamenat ve svém důsledku další trest odnětí svobody až na dvě léta.
Nicméně pátrání po osobách se intenzivně každodenně věnují také ostatní ostravští policisté.
Napsali na DENIK.CZ

vytisknout  e-mailem