Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dlužíte za reklamní služby?

KRAJ - Pozor na podvodné telefonáty a faktury za údajně sjednané reklamní a marketingové služby. 

Liberečtí kriminalisté se v současné době zabývají několika případy podvodných jednání neznámého pachatele či pachatelů, kteří kontaktují občany, zejména podnikatele, telefonicky nebo e-mailem a požadují peníze jako platbu za údajně sjednané reklamní a marketingové služby.

Za poslední měsíce se jedná již o několikátý případ vždy s obdobnou legendou.

Volající zpravidla hovoří slovensky a požaduje vždy určitou finanční částku za údajně nezaplacené reklamní a marketingové služby, prezentace na webových stránkách, čímž vzbudí u mnohých občanů či firem obavy ze zadlužení a možné exekuce.  Občany kontaktuje zpravidla nejdříve telefonicky, následně již probíhá e-mailová komunikace, prostřednictvím které také zasílá fakturu s částkou, která má být uhrazena, a to většinou na slovenský bankovní účet. 

Písemně občanům také sděluje informace o následcích, pokud dluh neuhradí. Upozorní je, že jsou vloženi do Centrální databáze dlužníků, s předáním vymáhání pohledávky exekutorovi. Zároveň je upozorňuje, že budou hradit také vzniklé náklady na vymáhání pohledávky. V případě uhrazení částky, obdrží plátce informaci o uhrazení platby a o ukončení spolupráce se společností, která měla reklamu zajišťovat. 

V některých případech bohužel občané za tyto služby již zaplatili, aniž by si tuto službu skutečně objednali. A pravděpodobně je ještě řada těch, kterým se stalo něco podobného a věc na Policii ČR neoznámili. 

Apelujeme proto na občany, firmy, kdokoliv z vás by byl tímto způsobem osloven nebo obdržel fakturu za reklamní služby a marketing, abyste se nenechali ihned zastrašit pohrůžkou exekuce v případě rychlého neuhrazení, a nejdříve si ověřili, zda jste si skutečně takové služby sjednali. Vyžádejte si doklad o objednané službě, či smlouvu. V opačném případě za tyto služby v žádném případě neplaťte! Můžete také požadovat exekutorské rozhodnutí, popřípadě se obrátit na Exekutorskou komoru České republiky, kde si informace ověříte.  


30. 4. 2020
kpt.  Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem