Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Divácké násilí na hokejových utkáních

VSETÍNSKO: Proběhlo pracovní jednání zainteresovaných subjektů.  

Ve středu 27. listopadu 2013 se v budově Policie ČR Územního odboru Vsetín uskutečnilo pracovní jednání vyvolané vedoucím územního odboru plk. Mgr Bohdanem Varyšem na téma divácké násilí na hokejových utkáních odehraných na zimních stadionech ve Vsetíně a Valašském Meziříčí.
 
Jednání se zúčastnila starostka města Vsetín Bc. Iveta Táborská, ředitel Městské policie Vsetín Mgr. Nikolaj Martinák, ředitel bezpečnostní agentury Anim plus – RS s.r.o. Mgr. Luděk Hryciow, jednatel a výkonný manažer Valašského hokejového klubu Daniel Tobola, ředitel Městské policie Valašské Meziříčí Bc. Ivan Kadora, zástupce bezpečnostní agentury Mebes security s.r.o. Libor Kasal a za HC Bobři Valašské Meziříčí pan Zbyněk Šimčík.
 
Za Policii ČR jednali vedoucí Územního odboru Vsetín plk. Mgr. Bohdan Varyš, kpt. Mgr. Ladislav Pajdla, vedoucí obvodních oddělení ve Vsetíně a Valašském Meziříčí npor. Mgr. Bc. Ivo Novák a npor. Bc. Ivan Tőzser a por. Mgr. Pavel Obr z kriminální policie.
 
Důvodem svolání jednání bylo řešit společně se zainteresovanými subjekty stupňující se divácké násilí na hokejových utkáních odehraných na zimních stadionech ve Vsetíně a Valašském Meziříčí. Četnější výtržnosti fanoušků se stupňující agresivitou vnímáme jako velmi závažný problém a spatřujeme v něm obrovské riziko, které by mohlo vést k ohrožení zdraví a životů lidí, a rovněž způsobit velké majetkové škody. Na nedávném odehraném hokejovém utkání mezi hokejovými kluby Vsetín a Valašské Meziříčí, které se konalo ve Vsetíně, jsme museli proti fanouškům zakročit, dva jsme zadrželi z důvodu zapálení pyrotechniky a použití slzného spreje uvnitř stadionu. Oba muže stíháme pro trestný čin výtržnictví. Dalším problémem je zajišťování veřejného pořádku v okolí a mnohdy i uvnitř stadionu, což odčerpává značné síly a prostředky jak státní, tak městské policie a ty následně vzhledem k současnému personálním stavům schází v ulicích.
 
 
Na pracovním jednání se všichni zúčastnění jednoznačně shodli:
 
Jelikož největšími a nejčastějšími spouštěcími mechanismy diváckého násilí a výtržností i mimo stadiony jsou podnapilé osoby a pyrotechnika, byla dohodnuta spolupráce pořadatelů k zamezení donášení pyrotechniky a vstupu podnapilých osob na stadiony. 
 
  • Pracovníci bezpečnostních agentur budou společně s policisty alkohol u fanoušků pomocí dechových přístrojů zjišťovat, podnapilé osoby nebudou vpuštěny na stadion a budou převezeny do protialkoholní záchytné stanice. Policie bude rovněž kontrolovat prodávání či podávání alkoholu na stadionech (zákaz podávání a prodávání alkoholu na sportovních utkáních, vyjma 10 stupňového piva, upravuje zákon č. 379/2005 Sb., § 12 písm. f) a § 15 písm. e)
  • Osoby mladší 18 let pod vlivem alkoholu budou předány rodičům a oznámeny na příslušná oddělení sociální a právní ochrany dítěte (zákaz podávat nebo prodávat alkohol osobám mladším 18 let, upravuje zákon č. 379/2005 Sb., § 12 písm. a)
  • V případě rizikových utkání bude bezpečnostní agentura při vstupu na stadion provádět prohlídky osob se zaměřením na pyrotechniku a předměty, které by mohly být použity jako zbraň - pyrotechnické pomůcky, tyče, nože, dýky atd. (problematiku pyrotechniky upravuje vyhláška Českého báňského úřadu č. 174 ze dne 16. března 1992 Sb.)
  • Stavebně technické úpravy s přihlédnutím na specifika stadionů ve Vsetíně a Valašském Meziříčí, případně pořizování kamer uvnitř stadionů, které by mohla v případě potřeby, především k odhalování osob narušující hladký průběh utkání a veřejný pořádek využívat i policie, budou zástupci měst, kluby a bezpečnostní agentury řešit na dalších užších jednáních.
  • Policie zavádí nový neagresivní a nevyzývavý postoj při zajišťování hokejových utkání – vyzbrojené pořádkové jednotky budou mimo vizuální kontakt s veřejností, ale na vhodném místě v blízkosti předpokládaného zásahu. V okolí stadionu se budou pohybovat hlídky v klasických uniformách, policie bude více komunikovat s fanoušky. Protiprávní jednání osob ale bude tvrdě postihovat.   
 
Snahou zainteresovaných subjektů je, aby hokej ve Vsetíně a Valašském Meziříčí byl zase divácky bezpečný a přitažlivý pro celé věkové spektrum a nepřitahoval, jak je tomu v současné době, hlavně „prožitkáře“ adrenalinu mimo ledovou plochu.
 
  
 2. prosince 2013, por. Mgr. Lenka Javorková
Odkazy do noveho okna

Divácké násilí

Divácké násilí 

Detailní náhled

Divácké násilí

Divácké násilí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem