Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Díky přestupku odhalili dva „trestňáky“

Hlídkující policisté zaznamenali řidiččin přestupek. Ukázalo se, že dívka je pod vlivem OPL a její spolujezdec ukrývá prekurzory. 

Policisté z místního oddělení Smíchov si v brzké ráno v Lidické ulici všimli před nim jedoucího auta, jehož řidička nerespektovala přikázaný směr jízdy a odbočila do ulice Svornosti. Proto ji policisté zastavili k silniční kontrole.

Dvaadvacetiletou řidičku muži zákona následně podrobili dechové zkoušce a testu na přítomnost omamných a psychotropních látek. Orientační zkouška na alkohol měla negativní výsledek. Oproti tomu test na drogy byl pozitivní a prokazoval přítomnost buď pervitinu, nebo extáze. Z toho důvodu se dívka stala podezřelou z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jí v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Pod sedadlem řidiče kontrolovaného auta navíc policisté posléze našli i dva sáčky s bílou krystalickou látkou. K těm se nejprve nikdo, tedy ani řidička, ani její spolujezdec, neměl. Nakonec ale dívka přiznala, že „pytlíky“ jsou její a že obsahují pervitin. To ale nebylo jediné, co policisté v autě, potažmo u jeho posádky našli.

Kontrole totiž neunikl ani pětadvacetiletý spolujezdec. U toho si policisté velice dobře všimli, že před vystoupením z vozu něco ukryl do kapsy mikiny a pod ní. Nejprve se „hlídkaři“ ze smíchovského „místňáku“ domnívali, že by se mohlo jednat o zbraň, a proto u dotyčného provedli prohlídku. Při té ale nenašli očekávané, tedy pistoli, nůž, nebo něco podobného. Mladík pod mikinou ukrýval něco mnohem prozaičtějšího, a to balení značného množství tabletek, kterých bylo ve výsledku 250. Důvod jeho počínání byl jednoduchý.

Expertíza totiž určila, že se jedná o takzvaný prekurzor, tedy chemickou látku určenou pro výrobu drog. Konkrétně dle názoru policejních chemiků šlo o prášky dovážené ze zahraničí, které suplují tuzemská léčiva a slouží k výrobě pervitinu. A mít ve své moci zmiňovaný prekurzor je v rozporu se zákonem, čehož si byl kontrolovaný zřejmě vědom. Proto ho nemohlo překvapit, že následně skončil v moci kriminalistů, kteří ho nyní stíhají pro trestný čin výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Za tento trestný čin hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na pět let.

por. Mgr. Tomáš Hulan 31. 1. 2017

vytisknout  e-mailem