Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidič pod vlivem drog s dítětem v autě ujížděl policistům

HRADECKO - Po dopadení řidiče chlapec zachráncům poděkoval. 

Ze spáchání zločinu obecné ohrožení kriminalisté včerejšího dne obvinili 27letého muže přechodně bydlícího v Hradci Králové, který při ujíždění před policejní hlídkou ohrozil desítky lidí. 

V pondělí 4.3. krátce po 16. hodině se hlídka policistů z pohotovostního a eskortního oddělení v rámci běžného výkonu služby rozhodla v hradecké ulici Písečná zastavit ke kontrole osobní vozidlo značky Audi A6. Řidič však nedbal pokynu k zastavení a začal ujíždět. Projel ulicí Štefcova, Mrštíkova, Náhon a pokračoval silnicí k Lesnímu hřbitovu, kde vjel do hradeckých lesů. Po projetí několika lesních cest najel na silnici I. třídy č. 35 vedoucí na Býšť, kde z důvodu policejního zátarasu a vzniklé kolony aut byl donucen zastavit. Pomocí donucovacích prostředků policisté řidiče zadrželi a omezili na svobodě. Následně z auta vytáhli brečící dítě, které sedělo v autosedačce nepřipoutané. Mezi vzlyky 6letý chlapec stihl policistovi i poděkovat: "Díky, pane policisto." Poté byl převezen bez viditelného zranění do nemocnice na vyšetření. 
Během cca 10 minutového ujíždění řidič nezastavil na "stopce", jel v protisměru i zákazem vjezdu. V úseku s povolenou rychlostí 30 km/h jel přes 100 km/h, u Zděné boudy, kde je vysoká frekvence pohybu osob, jel přes 130 km/h a u Lesního hřbitova dokonce přes 150 km/h.
Řidiče policisté podrobili dechové zkoušce i orientačnímu testu na drogy. Zkouška na alkohol byla negativní, ale test na drogy byl pozitivní na pervitin. Z evidencí policisté zjistili, že muž není v současné době držitelem žádného řidičského oprávnění a že byl v minulosti již několikrát přistižen za volantem pod vlivem drog. Naposledy minulý týden (28.2.), kdy vezl na zadních sedadlech bez autosedaček dokonce děti dvě (věk 4 a 6 let).
Jelikož svou bezohlednou a velmi riskantní jízdou ohrozil a vydal v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví několik řidičů jedoucích vozidel, cyklistů a chodců včetně skupiny dětí, hrozí mu trest odnětí svobody na 3 až 8 let. Naštěstí nikomu z veřejnosti nezpůsobil žádné zranění.

por. Iva Kormošová
6.3.2024, 9.15


 

vytisknout  e-mailem