Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Devětasedmdesátiletému seniorovi zachránili život sousedé

ČESKOLIPSKO - Zachránci rychle zareagovali na volání o pomoc. 

Dne 22. ledna kolem půl sedmé ráno zaslechla patnáctiletá školačka z České Lípy ze sousedního domu v řadové zástavbě  nejprve ránu a po ní tiché sténání a následně i volání o pomoc. Vzbudila proto svého otce  a řekla mu o tom. Ten ihned vytočil tísňovou linku 158, protože nebylo jasné, co se v sousedství právě odehrává. Mohlo tam například také dojít k násilnému trestnému činu. Na místo proto bleskově vyjela naše hlídka,  a když obyvatel dotčeného domu, kterým je 79 letý osaměle žijící muž, na zvonění nereagoval, jeden z dvojice policistů  vyšplhal na balkon domu a přes balkonové dveře se mu podařilo vniknout dovnitř.

V domě objevil pod schodištěm ležícího 79letého seniora v bezvědomí. Policisté mu uvolnili dýchací cesty a kontrolovali jeho životní funkce do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Když seniora prohlédl lékař, konstatoval, že pádu ze schodů zřejmě předcházela závažná zdravotní indispozice související s jeho dlohodobou diagnózou. Díky tomu, že se do péče lékaře dostal včas, podařilo se ho záchranářům stabilizovat ještě v sanitním vozidle. Nyní je stále ještě v nemocniční péči, nicméně jeho zdravotní stav se pomalu zlepšuje.

Velké poděkování za jeho záchranu patří nejen lékařům, ale především také dívce Kristýně Františce Kněžourové a jejímu nevlastnímu otci panu Marku Novotnému, kteří se zachovali tak, jak bychom si přáli, aby se někdo zachoval k nám ve chvíli, kdy budeme pomoc druhých lidí tak naléhavě potřebovat. V dnešní době není to, že někdo vyslyší  naše volání o pomoc tak samozřejmé, a proto si oba Českolipané zaslouží náš  respekt. Jejich tváře můžete vidět na fotografii pod článkem.

4. 2. 2021
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

Kristýna Kněžourová a Marek Novotný

Kristýna Kněžourová a Marek Novotný 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem