Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Devatenáctiletý cyklista nezvládl řízení a havaroval

BENEŠOVSKO – Na vině byl s největší pravděpodobností alkohol.  

Ve středu dne 2. července letošního roku krátce po půl čtvrté odpoledne došlo na silnici III/1104 ve směru od obce Dlouhé pole na Benešov k havárii cyklisty. Teprve devatenáctiletý mladík při jízdě z kopce najel na krajnici, nezvládl řízení a skončil na vozovce. Zraněn skončil v nemocnici, kde zůstal hospitalizován na chirurgickém oddělení. Orientační dechová zkouška u něj prokázala téměř dvě a půl promile alkoholu.
 
Byť tento mladík neřídil motorové vozidlo, a nemůže tak přijít o řidičský průkaz, hrozí mu v tomto případě pokuta od správního orgánu až do výše 50 tisíc korun.
 
Jízda na jízdním kole pod vlivem alkoholu má svá rizika
 
V této souvislosti je třeba upozornit na různá úskalí, která jízda na jízdním kole pod vlivem alkoholu může přinést. V první řadě je třeba říci, že alkoholem ovlivněný organismus reaguje zpomaleně a neadekvátně aktuální situaci, o čemž koneckonců svědčí i tento případ. Cyklista pak může přestat ovládat své jízdní schopnosti až do té míry, že zraní sám sebe, popřípadě další osoby, anebo způsobí škodu na majetku. Výjimkou nejsou ani případy s tragickými následky, na kterých mají podíl právě cyklisté.
 
Jak na cyklistu pohlíží zákon
 
Na cyklistu pohlíží zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích jako na řidiče nemotorového vozidla, to znamená, že má stejné povinnosti jako všichni ostatní účastníci silničního provozu. Pokud řídí jízdní kolo pod vlivem alkoholu, vykonává tím činnost, při níž by mohl ohrozit život či zdraví lidí nebo poškodit majetek. Dopouští se tak přinejmenším přestupku. Pokud ale někomu způsobí vážnou újmu, může se dopustit i trestného činu. Za přestupek spáchaný pod vlivem alkoholu do jednoho promile mu hrozí ve správním řízení sankce v rozmezí od 2 500 do 20 tisíc korun. Jestliže je ale u něj zjištěna hladina alkoholu vyšší než jedna promile, může zaplatit pokutu od 25 do 50 tisíc. Pokud navíc někomu ublíží na zdraví či životě, popřípadě mu způsobí značnou škodu na majetku (více než 500 tisíc korun), může být obviněn z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V tom případě už by mu hrozil až jeden rok odnětí svobody anebo peněžitý trest.
 
Jak je to s řidičským průkazem a body
 
O body ani o řidičský průkaz cyklista samozřejmě nepřijde. I kdyby spáchal přestupek anebo trestný čin, je to stále „jen“ řidič nemotorového vozidla, to znamená, že mu nemůže být uložen ani zákaz činnosti. Nic mu tedy nebrání v tom, aby na kole jezdil i nadále. Ještě než na ně ale usedne, měl by zvážit všechna reálná rizika a chovat se maximálně zodpovědně. Vždy je třeba myslet na to, že alkohol není dobrým společníkem ani při řízení motorového vozidla, ani při jízdě na kole.
 
nprap. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
4. července 2014

vytisknout  e-mailem