Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dětská hra ohrozila piloty

Spěchali zachránit život. Zářící paprsek je mohl dokonce poslat k zemi. 

Bylo nedlouho po jednadvacáté hodině dvaadvacátého srpna, když spěchali piloti Letecké služby Policejního prezídia ČR na jižní Moravu. Ve vrtulníku měli v tu chvíli velice cenný náklad, konkrétně životně důležitý orgán určený k okamžité transplantaci. Policejní piloti totiž v tu dobu zajišťovali leteckou záchrannou službu, což je jedna z jejich mnoha činností.

Krátce po vzletu ale nastala situace, která mohla ve vteřině snažení pilotů zmařit na samém prvopočátku jejich mise. Z okna jednoho bytu v oblasti Prahy Ruzyně totiž zazářil nepřehlédnutelný zelený paprsek. Ten „zasáhl“ příď policejního vrtulníku a na několik vteřin doslova oslepil piloty. Byť se jednalo o velice krátký okamžik, mohl mít v důsledku možná dokonce až tragické následky.

Naštěstí piloti vyvstalou situaci, především díky své profesionalitě, zvládli a cenný náklad dopravili na místo určení v pořádku a včas. Nicméně i tak bylo na místě zjistit, kdo byl ochoten a schopen riskovat nejen jejich životy. V tomto směru se můžeme naštěstí pouze domnívat, jakou „paseku“ by způsobil policejní vrtulník v případě, že by havaroval do obydlené oblasti.

Prošetřování případu si převzali do své kompetence kriminalisté devátého oddělení prvního policejního obvodu. Těm se za pomoci pilotů letecké služby podařilo takzvaně natipovat několik bytů jednoho panelového domu, z jehož oken vyšel nebezpečný paprsek. A na detektivech bylo zjistit, o který byt skutečně šlo, a který z jeho obyvatel držel laser v době události v ruce.

Nakonec se ukázalo, že vrtulník laserem oslnil teprve šestiletý chlapec, kterému tuto nebezpečnou hračku koupila maminka. Ten kriminalistům řekl, že netušil, co může pouhým světélkováním způsobit. Na vrtulník prý laserem blikal proto, že se ve svém pokoji před spaním nudil a tímto způsobem se bavil. Takovouto občasnou kratochvíli přiznal i jeho starší bratr.

Na základě těchto zjištěných skutečností zůstane toto jednání nepotrestáno, neboť chlapce nelze s ohledem na jeho věk trestně stíhat. Nicméně kriminalisté předali odpovídající penzum zjištěných informací orgánu sociálně právní ochrany dítěte k přijetí odpovídajících opatření.

Jen pro informaci. Kriminallisté událost prošetřovali pro podezření z tretného činu obecné ohrožení. Pokud by se tohoto jednání dopustila osoba plnoletá a trestně stíhatelná, hrozil by jí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na tři roky.

V rámci takovýchto případů je ale mnohem více věcí, které policisty, ale nejen ty, všeobecně trápí. Je to například to, že takto, za určitých okolností, nebezpečná věc je k dostání nadneseně řečeno na každé pouti za pár korun. Další, co stojí za povšimnutí, a tento případ je toho jednoznačným důkazem je, že rodiče často nevědí, co jejich ratolesti dělají a čím se baví. Není výjimkou, že to rodiče zjistí až ve chvíli, kdy nastane problém, nebo dokonce malér.

Jenže hra s laserem může skončit tragédií, kterou mohou zaplatit životem desítky nevinných cestujících osobních letadel, která jsou také terčem těchto útoků. Jen v Praze řešili policisté za poslední rok šest takových oslnění, která naštěstí neměla fatální následek.

por. Mgr. Tomáš Hulan 14. 11. 2017

vytisknout  e-mailem