Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Děti zkoumaly otisky svých prstů

Akci „Měsíc s Kriminalistickým ústavem Praha Aneb poznej práci kriminalistických znalců“ pořádá Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) ve spolupráci s Muzeem Policie ČR (MUP) letos již čtvrtým rokem.  

Každou středu v měsíci březnu se děti z pražských základních škol seznámí s některým z odvětví zkoumání kriminalistiky, které jim hravou formou představí pracovníci KÚP. První letošní setkání proběhlo 7. března 2012 a patřilo daktyloskopii.
 
Co zkoumá daktyloskopie, jaké existují vzory papilárních linií, jak se vyhledávají a zajišťují daktyloskopické stopy, jaké prostředky a pomůcky kriminalisté používají, jak probíhá zkoumání otisků prstů? O tom všem si s dětmi ze Základní školy Táborská a ze Základní školy Vratislavova povídal daktyloskop KÚP kpt. PaeDr. Miroslav Berka spolu s por. Mgr. Danou Vokálovou por. Mgr. Luďkem Malým z oddělení redakce a PR.
 
Kapitán Berka dětem přinesl ukázat kriminalistický kufr, který obsahuje nejrůznější náčiní a pomůcky potřebné k zajištění stop na místě činu. Dětem se nejvíce líbily daktyloskopické prášky a štětečky. S radostí si vyzkoušely, jak kriminalisté pracují s magnetickým práškem, s jehož pomocí si zviditelnily své otisky prstů na listu bílého papíru.  
 
Ke konci setkání děti vyplnily jednoduchý test, za který je policisté odměnily drobnými dárečky. Správné odpovědi svědčily o tom, že si děti ze setkání s kriminalisty odnesly nejen zajímavý zážitek, ale také nové poznatky o daktyloskopii - jedné z nejstarších disciplín kriminalistiky.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha
12. 3. 2012
 
 
Odkazy do noveho okna

Daktyloskopie 01

Daktyloskopie 01 

Detailní náhled

Daktyloskopie 02

Daktyloskopie 02 

Detailní náhled

Daktyloskopie 03

Daktyloskopie 03 

Detailní náhled

Daktyloskopie 04

Daktyloskopie 04 

Detailní náhled

Daktyloskopie 05

Daktyloskopie 05 

Detailní náhled

Daktyloskopie 06

Daktyloskopie 06 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem