Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Děti v bytě popíjely alkohol

JIHLAVSKO: Jedna z dívek skončila v nemocnici 

V sobotu 17. března přijali policisté před jednou hodinou v noci oznámení o přijetí nezletilého dítěte na oddělení jihlavské nemocnice. Jednalo se podle prvotních informací o dívku intoxikovanou alkoholem. Policisté začali okamžitě zjišťovat, kde a za jakých okolností nezletilá alkoholický nápoj požila. Zkontaktovali se s rodiči dívky a provedli šetření v místě jejího bydliště. V bytě nalezli další tři děti, které byly přibližně stejného věku, rovněž pod vlivem alkoholu. Všechny tři nezletilé policisté následně předali jejich rodičům. Dalším šetřením zjistili, že rodiče dívky, která nakonec skončila hospitalizována v nemocnici, z bytu odjeli k příbuzným a svoji dceru zanechali doma s tím, že v bytě přespí ještě její kamarádi. V bytě pak všichni čtyři začali popíjet alkoholické nápoje, které zde pravděpodobně nalezli. Jedna z dívek ale trpí onemocněním, které jí v kombinaci s alkoholem způsobilo vážnější zdravotní obtíže. U nezletilé začalo docházet k poruše vědomí a ostatní proto dívku odvedli ven před dům, kde si jich všimla náhodná kolemjdoucí a přivolala zdravotnickou záchrannou službu. Dívka byla převezena do nemocnice, kde byla hospitalizována.
Policisté prověřují, zda nedošlo ke spáchání přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. O případu informovali také orgán sociálně právní ochrany dětí.
 
 
V souvislosti s tímto případem a skutečností, že se policisté bohužel poměrně často setkávají s požíváním alkoholu u osob mladistvých i nezletilých, bychom chtěli apelovat na rodiče, aby věnovali dětem patřičnou pozornost. Je nutné, aby měli přehled o aktivitách, kterými se dítě ve svém volném čase zabývá. „Rodiče by měli vždy vědět, jakým způsobem, s kým a kde jejich dítě tráví volný čas. Dále je vhodné kontrolovat, v jakém stavu se vrací domů. Zaměřit by se rodiče měli na fyzický ale i aktuální psychický stav dítěte,“ řekl npor. Petr Krčál, DiS, vedoucí Obvodního oddělení Jihlava. Pokud jsou děti doma samy, měli by mít rodiče vždy připravený způsob jejich kontroly nebo si nejlépe zajistit spolehlivou osobu, která na dítě dohlédne.
 
Děti mají velké množství volného času, zvláště ty starší jsou mnohdy bez dohledu dospělé osoby a se svými vrstevníky se sdružují do skupinek. To s sebou nese riziko, že se děti dostanou do situací, které pro ně mohou být nebezpečné nebo přímo ohrožující jejich život a zdraví. Zvláště mladiství mají tendence experimentovat s alkoholem, cigaretami a nezřídka také s drogami, nejčastěji s marihuanou. Toto experimentování je pak posíleno zvláště ve skupině vrstevníků, kde se ke zkoušení návykových látek mezi sebou vzájemně "hecují". Alkohol a jiné návykové látky ale mají na organismus dítěte nevypočitatelné účinky. Může tak lehce dojít k intoxikaci nebo k jinému ohrožení zdraví i života dítěte.
„Hrozí také riziko, že při případných zdravotních komplikacích jednotlivce ostatní vrstevníci na vzniklou situaci nezareagují adekvátně, ať už z důvodu neznalosti nebo strachu z odhalení, a dítěti ohroženému na zdraví se tak nedostane potřebné péče,“ upozornil komisař Petr Krčál. Je nutné, aby rodiče i na takovou situaci zvláště mladistvé připravili a poučili je, jak mají postupovat a zdůraznili jim, proč je v těchto případech důležité nezříci se vlastní zodpovědnosti.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
20. března 2012

 

vytisknout  e-mailem