Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Děti si odnesly odlitek stopy

V rámci akce „Měsíc s Kriminalistickým ústavem Praha aneb Poznej práci kriminalistických znalců“ proběhlo ve středu 9. března 2011 v Muzeu Policie ČR již druhé setkání dětí s experty KÚP.  

Trasolog pplk. Mgr. Martin Vomáčka dětem vysvětlil, co je náplní jeho práce a co všechno zkoumá trasologie, která je jednou z nejstarších disciplín kriminalistiky. Děti ze Základní školy Legerova správně uhádly, že předmětem trasologického zkoumání jsou stopy obuvi a stopy pneumatik dopravních prostředků, ale již netušily, že trasologie zkoumá také stopy bosých nohou, otisky částí lidských těl a otisky částí zvířat. Jak takové stopy vypadají, jim podplukovník Vomáčka ukázal na zvětšených obrázcích.
 
Děti si poté vyzkoušely, jak kriminalisté odlévají trasologickou stopu - otisk podešve obuvi. Abychom jim práci usnadnili, vytvořili jsme pro ně malé formy otisků botiček, které nám symbolizovaly pomyslnou stopu pachatele, a ty děti odlily za pomoci speciální hmoty. Pak již nezbývalo, než čekat, zda se odlitek vydaří. Chvilku napětí jsme dětem zpříjemnili krátkou hrou na posílení paměti. Na stůl jsme položili deset předmětů, které používají trasologové při své práci (např. měřítko, lupu, váleček, ochranné rukavice aj.) a po minutě věci zakryli. Děti poté jmenovaly, co vše si stačily zapamatovat.
 
Ke konci setkání si děti vyzkoušely také zviditelnění stopy za pomoci magnetického prášku a její sejmutí na bílou želatinovou fólii.
 
Zda si z povídání o trasologii něco zapamatovaly, jsme prověřili malým testíkem, za jehož správné vyplnění dostaly omalovánky a pexeso. Velkou radost jim udělal odlitek stopy, který se všem vydařil. Bude jim připomínat příjemné chvíle strávené ve společnosti znalce KÚP.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce PR
15. 3. 2011
Odkazy do noveho okna

Trasologie 01

Trasologie 01 

Detailní náhled

Trasologie 03

Trasologie 03 

Detailní náhled

Trasologie 04

Trasologie 04 

Detailní náhled

Trasologie 07

Trasologie 07 

Detailní náhled

Trasologie 08

Trasologie 08 

Detailní náhled

Trasologie 10

Trasologie 10 

Detailní náhled

Trasologie 12

Trasologie 12 

Detailní náhled

Trasologie 15

Trasologie 15 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem