Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Děti pomáhají dětem

Policisté Obvodního ředitelství policie Praha II odstartovali v těchto dnech projekt, který je zaměřen na dětské oběti trestných činů. Úzce přitom spolupracují s občanským sdružením Bílý kruh bezpečí.  

Ten v rámci zmíněného projektu věnoval policistům z tohoto pražského obvodu hračky určené pro všechny děti, které se staly obětmi trestných činů, jejich očitými svědky, anebo se v rámci nějaké nepříjemné situace dostaly do kontaktu s Policií ČR. Plyšoví medvídci by měli odvést jejich pozornost jiným směrem, odbourat stres a celkově jim zpříjemnit pobyt na policejní služebně. Děti si je poté budou moci odnést s sebou domů. 
 
Pracovníci občanského sdružení Bílý kruh bezpečí pořádají v rámci své činnosti řadu přednášek, ve kterých se zaměřují na palčivé problémy dneška. Ve spolupráci s nimi tak vešla i Základní škola Bílá v Praze 6 – Dejvicích. Na základě jejich přednášky ve 4. třídě vznikla myšlenka finanční podpory tohoto projektu. Tamní děti pod vedením jejich třídní učitelky Kateřiny Tesařové projekt zaujal a společně se rozhodly, že mezi sebou vyberou peníze, za které budou moci plyšové hračky zakoupit. Podařilo se jim shromáždit více než 4 tisíce korun a na projekt tak přispět celou třetinou.
 
V pondělí dne 8. května 2009 v 9 hodin se v budově Obvodního ředitelství policie Praha II (Praha 2, Sokolská 38) sešli zástupci Policie ČR a občanského sdružení Bílý kruh bezpečí, aby dětem z této základní školy za jejich aktivitu a nadšení pomáhat společně poděkovali. Ředitelka druhého pražského policejního obvodu plk. JUDr. Zdeňka Brotánková spolu se svými kolegy přijala třídní učitelku se třemi dětmi, Karolínou Uhrovou, Tomášem Kočišem a Vojtěchem Novotným, kteří jako zástupci celé třídy policistům předali zakoupené hračky. Zároveň jim společně přečetli dopis, ve kterém vysvětlili svoje rozhodnutí pro tento projekt. Osobně jim přišel poděkovat i ředitel Krajského ředitelství plk. Mgr. Martin Červíček. Za občanské sdružení Bílý kruh bezpečí se zúčastnila jeho prezidentka Mgr. Petra Vitoušová, která jim taktéž poděkovala a sdělila, že její radost je o to větší, neboť v minulosti navštěvovala jejich školu jako žákyně. Spolu s drobnými dárky pro celou třídu jim navíc věnovala jednoho plyšového medvídka jako vzpomínku na jejich ušlechtilý čin. Od policistů děti obdržely drobné dárky v podobě upomínkových předmětů, hraček, apod., navíc jim i celé jejich třídě ředitel krajského ředitelství předal pozvánky na „Den s Policií ČR“, který proběhne v sobotu dne 20. června 2009 od 10:00 hodin v areálu účelového zařízení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, ulice Kruhová, Praha 10, a ředitelka druhého pražského policejního obvodu opět jim i celé jejich třídě předala volné vstupenky do Muzea Policie ČR a sladkosti pro dobrou náladu k tomu. Děti si poté mohly prohlédnout operační středisko a navštívily i Místní oddělení Policie ČR Smíchov.
 
Z dopisu dětí:
 
„Dobrý den,
 
            přišli jsme za vámi, abychom řekli, proč je dobré pomáhat lidem, kteří jsou obětmi nebo svědky trestných činů. Naše základní škola Bílá každý rok pořádá celoškolní projekt. Letošní se jmenoval NEJSME TU SAMI. Byl zaměřen na charitativní organizace. Součástí byl i dobročinný bazar, kde se jednotlivé třídy snažily vytěžit co nejvíc peněz. Naše třída 4. A si vybrala Bílý kruh bezpečí. A proto tady dnes jsme.
 
            Je dobré pomáhat obětem trestných činů, protože kdyby se o to nikdo nezajímal, tak by všichni, co byli například týráni, i třeba že by našli v sobě odvahu to někomu říci, neměli by velkou šanci na uzdravení své duše. Proto zde máme policii, aby takovéto případy řešila. A tak dětem, co byly obětmi nebo svědky trestných činů, se budou dávat za vytěžené peníze plyšáci pro potěchu.“
 
Z historie projektu „Hračky pro policii“:
 
Projekt vznikl v roce 1996 na základě podnětu jihlavských policistů, kteří tehdy absolvovali studijní pobyt v družebním holandském městě Purmerendu. Tady je zaujaly postupy jejich kolegů při kontaktu s dětmi. Všimli si, že dokáží tlumit stresy dítěte, které vznikají při jeho kontaktu s policistou. Jednalo se o případy, kdy bylo nutné vyslechnout rodiče nebo samotné dítě, které se stalo například účastníkem dopravní nehody, anebo o případy, ve kterých byla matka napadena manželem a hledala ochranu u policie. Dítě obecně v takovýchto situacích zažívá stres, který může být umocněn také přítomností v cizím prostředí a kontaktem s policisty.  
 
Pro tyto případy měli na každém policejním oddělení plyšového medvídka, kterého dítěti darovali. S ním si mohlo po celou dobu hrát, odreagovat se a neupínat veškerou pozornost ke svému okolí. Samozřejmě, že si hračku mohlo ponechat i při odchodu z policejní stanice.
 
Jihlavští policisté byli po návratu domů natolik motivováni, že se obrátili na několik nadací a sdružení. Spočítali si, že v případě jejich oddělení se jedná asi o třicet podobných kontaktů v roce a snažili se prostřednictvím neziskových organizací hračky zajistit.
 
Mezi oslovenými byl i Bílý kruh bezpečí, kterému byla iniciativa policistů velmi sympatická. Jeho zástupci se tedy vydali na Veletrh hraček v Praze, kde objevili sympatický stánek velkoobchodu s hračkami Burda TOYS spol. s r.o. z Ostravy. Následně vešli ve spolupráci s obchodním ředitelem společnosti, panem Vlastimilem Zawadou.
 
Do čtrnácti dnů přišel na adresu pražské poradny objemný balík s velkým počtem rozmanitých hraček. Zástupci Bílého kruhu bezpečí proto kontaktovali kpt. Antonína Křoustka, vedoucího obvodního oddělení Policie ČR v Jihlavě, a pozvali ho do Prahy, kde z rukou prezidentky Bílého kruhu bezpečí Mgr. Petry Vitoušové převzal nejen plyšáčky, panenky, autíčka a jiné hračky pro děti, ale odvezl si i řadu jejich letáků a brožur pro dospělé.
 
Od té doby se ale tento projekt dále nerozvíjel. Až letos v Praze. Policisté z Obvodního ředitelství policie Praha II spolupracují s Bílým kruhem bezpečí již od roku 2007 a spolupráce se i nadále úspěšně rozvíjí. V této souvislosti při sestavování projektů na rok 2009 byla znovu oživena téměř zapomenutá myšlenka na projekt jihlavských policistů, která bude za významného přispění Bílého kruhu bezpečí realizována právě letos.
 
Mgr. Petra Vitoušová k projektu: „Hračka dokáže tlumit stres dítěte, který vzniká
při jeho kontaktu s policistou a v souvislosti s incidentem. Jedná se o
případy, kdy se dítě například stane účastníkem dopravní nehody nebo o
případy, kdy je nutné vyslechnout rodiče nebo samotné dítě, nebo když ohrožené
osoby hledají ochranu u policie. Dítě prožívá stres z incidentu, ale i z
přítomnosti v cizím prostředí. Pro tyto případy policisté OŘ Praha II
dítěti darují plyšového medvídka. S ním si může po celou dobu hrát,
odreagovat se a neupínat veškerou pozornost ke svému okolí. Samozřejmě, že
mu hračka zůstane i po odchodu z policejní stanice.“
 
 
Odkazy do noveho okna

Logo BKB, medvídci a dárky pro děti

Logo BKB, medvídci a dárky pro děti 

Detailní náhled

Prezidentka BKB Mgr. Petra Vitoušová

Prezidentka BKB Mgr. Petra Vitoušová 

Detailní náhled

Ředitel pražské policie plk. Červíček

Ředitel pražské policie plk. Červíček 

Detailní náhled

Ředitelka OŘ Praha II plk. Brotánková

Ředitelka OŘ Praha II plk. Brotánková 

Detailní náhled

společné foto

společné foto 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem