Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Děti mají možnost poučit se z chyb odsouzených žen

PELHŘIMOVSKO: Komponovaný program v rámci prevence kriminality 

Pelhřimovští policisté ve spolupráci s Městem Pelhřimov a Vězeňskou službou České republiky, Věznicí Světlá nad Sázavou uskutečnili tento týden Komponovaný program v rámci prevence kriminality. Jednalo se o preventivní akci určenou pro žáky sedmých a osmých ročníků základních škol. Školáci měli možnost vyslechnout si životní příběhy odsouzených žen a poučit se tak z jejich chyb. Projektu poskytl záštitu předseda senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch. Jedná se o první projekt tohoto druhu ve spolupráci s Policií České republiky.

V úterý 17. května se v zasedacím sále územního odboru Policie České republiky v Pelhřimově sešly přibližně dvě stovky školáků druhého stupně základních škol z Pelhřimova a ženy odsouzené za spáchanou trestnou činnost k trestu odnětí svobody, který si odpykávají ve Věznici Světlá nad Sázavou.

V devět hodin dopoledne zahájil program plk. Mgr. Jaromír Štěpánek, vedoucí územního odboru Pelhřimov, který všechny přítomné přivítal. Zdůraznil, že akce mající preventivní charakter, a zvláště pokud jsou zaměřené na mládež, která má svůj život před sebou, jsou velmi důležité a policisté se na jejich organizaci aktivně podílejí. Na úvod promluvil ke školákům také starosta Města Pelhřimov Ing. František Kučera, který rovněž vyjádřil svoji podporu preventivnímu projektu.

Nezastupitelným a důležitým partnerem byla v projektu Věznice Světlá nad Sázavou, zastoupená na úterní preventivní akci mjr. Mgr. Monikou Myšičkovou, vedoucí oddělení výkonu vazby a trestu. Spolu s ní byli v zasedacím sále přítomni zaměstnanci věznice vykonávající nad odsouzenými dozor, psycholožka a vychovatelky.

Po úvodu byl pro žáky připraven program, který si připravily odsouzené ženy. Životní osudy, které postupně vyprávěly, byly proložené hudebními vstupy. Ve věznici totiž vznikla hudební skupina s názvem Katr-band, která je složená z šesti odsouzených žen a jedné vychovatelky hrající na basovou kytaru. Celý program tak mohl být oživen velice dobrou hudební produkcí a pro děti byl tak o to poutavější.

V prvním případu odsouzené mladé ženy bylo názorně ukázáno, jak rychle a nečekaně se může člověk do věznice dostat. Žena popsala svůj běžný život, který vedla až do doby, než jako řidička dostala s vozidlem smyk a narazila do protijedoucího automobilu. Dopravní nehoda si vyžádala dva lidské životy a těžké zranění utrpěla i mladá žena, následně byla odsouzena a trest odnětí svobody si odpykává ve světelské věznici.

Životní příběh další odsouzené ženy byl o něco složitější. Demonstroval, jak je důležité vést řádný, spořádaný život už při dospívání a snažit se být stále bezúhonný. Život odsouzené ženy je cyklem opakujícího se užívání drog, pohybem mezi lidmi páchající trestnou činnost, pobyty za mřížemi a marnými pokusy o to žít řádně. Čím častěji se žena dostávala do sporu se zákonem, tím byla následně její cesta do věznice při páchání další trestné činnosti rychlejší.

Také třetí odsouzená žena vyprávěla o životě, který doprovázejí drogy, majetková trestná činnost a pobyt za mřížemi. Zdůraznila, že nelze bagatelizovat případy záškoláctví nebo zlehčovat dopad užívání takzvaných měkkých drog „Začíná to záškoláctvím, marihuanou a končí kriminálem,“ zakončila odsouzená žena své vyprávění.

Součástí programu bylo také množství velmi zajímavých informací o věznici, jejím chodu, režimu, počtu odsouzených žen, přiblížení jejich běžného denního života, dále skladbě trestné činnosti, pro kterou jsou ve věznici ženy umístěny a odsouzené si připravily i názornou ukázku předepsaného oblečení, které ve věznici musí nosit. Dětem byl také vysvětlen postup při nástupu odsouzených do věznice a viděly, jak probíhá poutání a prohlídka odsouzené v případě, že věznici opouští například k soudu.

Na závěr přibližně dvouhodinového programu měly děti možnost pokládat odsouzeným ženám otázky, které je zajímají. Z velkého množství otázek a také ze soustředěné pozornosti, ve které byly děti po celou dobu programu, jednoznačně vyplynulo, že je preventivní akce oslovila a líbila se jim. Zcela jistě to pro ně byl intenzivní zážitek, proložený moderní hudbou a spoustou zajímavých informací. Pro preventivní působení je zejména u mládeže vždy lepší možnost přímého konfrontování s realitou, než vyprávění o tom, že se stalo „kdesi někomu něco.“

Společným jmenovatelem bylo u všech odsouzených žen, které při preventivním programu vystoupily, že ve věznici být nechtějí. Ony už ale svoji minulost změnit nemohou. Děti, na které je tato prevence zaměřena, mají možnost svůj život do budoucna ovlivnit tím, že budou žít spořádaně a do věznice se nikdy nedostanou.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

19. května 2016

vytisknout  e-mailem