Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Děti, bezpečně do školy

Berounsko - Jen při dodržování pravidel a bezpečnosti dojde Vaše dítě včas a v pořádku do školy a ze školy.  

Prázdniny budou za pár dní minulostí, proběhly dva měsíce volna, kdy jsou děti z prožitých prázdnin plné dojmů a chtějí se s nimi podělit se svými kamarády jak o přestávkách mezi vyučováním, tak i po cestě do školy, ze školy. Děti jsou v této chvíli nejvíce ohroženými účastníky silničního provozu. Jsou zabrané do vyprávění svých příběhů a zážitků, že mohou zapomenout na důležitá pravidla silničního provozu, která si jistě doma s rodiči před první cestou do školy zopakovaly nebo si je připomněly.
Tak jako na poslední dny prázdnin, tak i na první dny nového školního roku jsou připraveni i policisté, kteří se budou ve svých obvodech pohybovat před začátkem a po konci vyučování v blízkosti vytypovaných škol a budou dohlížet na bezpečnost školáků.
Chceme apelovat na řidiče motorových vozidel, aby jezdili se zvýšenou opatrností a v okolí škol raději ubrali plyn. Mohou tak lépe a hlavně včas reagovat na nečekanou dopravní situaci, například situaci vyvolanou nepozorným chodcem – dítětem.
 
Základní rady, aby cesta do školy a zpět byla pro děti co nejbezpečnější:
Děti: - přecházejte na vyznačených přechodech pro chodce
- pokud přechod není vyznačen, zvolte pro přecházení bezpečné a hlavně přehledné místo
- do vozovky vstupte až po bezpečném rozhlédnutí (pravidlo ZEBRY zní: 3x se rozhlédni - nejprve vlevo, poté vpravo a nakonec ještě jednou vlevo)
- využijte podchodu nebo nadchodu, který je pro přecházení na opačnou stranu vozovky určen
- pamatujte, že nejkratší cesta nemusí být vždy cestou nejbezpečnější

 
Pokud máte doma prvňáčka, je dobré jej v prvních dnech do školy doprovodit. Projděte s ním raději několikrát cestu do školy a upozorněte na možná nebezpečí, správný rodič má vědět, jak dlouhá a jaká cesta dítěte do školy je. Nezapomeňte děti oblékat do barevného a výrazného oblečení, vhodné jsou např. barevné odrazky a to jak na oblečení, tak i na aktovkách a batozích. Jen při dodržování pravidel a bezpečnosti se Vaše dítě dostane do školy a ze školy včas a v pořádku.
 

nprap. Lenka Uriánková

dne 28. srpna 2013

vytisknout  e-mailem