Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dětem z dětských domovů

Dětem z dětských domovů
 
 
       Zvuk sirén, světla majáků, pachatel zajištěný na místě činu služebním psem, vyproštění zraněných z havarovaného vozidla, poskytnutí první pomoci, ale i prvky sebeobrany, projížďka v motorovém člunu po hladině Těrlické přehrady a hlavně zájem a úžas v očích dětí. Takto stručně lze popsat prosluněnou středu tohoto týdne v areálu stanice Hasičského záchranného sboru v Karviné a u Obvodního oddělení policie na Těrlicku,  kde proběhl den plný ukázek i adrenalinu, který pro děti z dětských domovů z Cieszyna (PL), Miedzyswiece (PL) a pro Dětský domov „Srdce“ z Karviné-Fryštátu, v rámci příhraniční spolupráce, uspořádali policisté odboru mezinárodních vztahů Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje.
Akce Karviná září.jpg
 
     Několika desítkám vybraných dětí z uvedených dětských domovů policisté společně s kolegy  z jiných odborů předvedli ukázky ze své činnosti a odpovídali na jejich všetečné dotazy. Děti měly možnost na chvíli usednout na sedadlo řidiče služebního vozidla dopravní policie, prohlédnout si přístroj na měření hodnoty alkoholu v dechu a celkově se zajímali o práci policistů. Psovodi ze skupiny služební kynologie cizinecké policie Oblastního ředitelství cizinecké policie Ostrava, společně se svými oddanými čtyřnohými parťáky Larrym, Brutusem, Okrou, Zenem a Argem předvedli výcvik pejsků a sehráli ukázkové zajištění pachatele, jakož i využití psího pomocníka při vyhledávání drog ukrytých ve vozidle. Na celé akci však také participovaly i další složky záchranného systému, tedy Hasičský záchranný sbor v Karviné, Městská policie v Karviné, účast přijal i Český červený kříž v Karviné. Strážníci městské policie dětem názorně předvedli, jak odvrátit útok pachatele. Zdravotníci červeného kříže věrohodně naaranžovali různé druhy zranění na částech těl figurantů a instruovali děti jak poskytnout první pomoc. Hasiči předvedli vyproštění zraněných osob z havarovaného vozidla za pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení. Ke každé činnosti záchranářské složky děti vyslechly výklad, jenž byl také tlumočen do polského jazyka.
 
     Závěrem policisté z Obvodního oddělení policie Těrlicko připravili ukázku dohledu nad vodní nádrží Těrlicko a při té příležitosti se děti ve člunu společně s policisty projely.
 
     Tento příjemně strávený den budou dětem připomínat upomínkové předměty, které od policistů obdržely.
 
 
por. Bc. Darina Majková   
komisař
preventivně informační oddělení
Krajské ředitelství policie Severomoravského kraje

vytisknout  e-mailem