Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Detektor lži - 30 let slouží české policii

V lednu 2011 uplynulo již třicet let, kdy bylo v Kriminalistickém ústavu Praha Policie ČR (KÚP) provedeno první vyšetření na polygrafu (detektoru lži). Pro tuto činnost se v ČR používá odborný výraz fyziodetekční vyšetření (fyziodetekce) nebo-li vyšetření či výslech na detektoru lži. V KÚP působí jediné specializované pracoviště v rámci Policie ČR, které provádí fyziodetekční vyšetření pro orgány činné v trestním řízení. Existuje zde od roku 1980.  

Vyšetření na detektoru lžije v podstatě metoda, která umožňuje snímat, registrovat a zaznamenávat změny určitých fyziologických hodnot vyšetřované osoby, které jsou vyvolány jejími reakcemi na vnější podněty (otázky) a na základě určitých typických znaků (symptomů lži) umožňuje nalézt neupřímnou odpověď.
 
Jde o metodu, která může pomoci zvláště v počátečních fázích trestního řízení, kdy se stanovují a ověřují vyšetřovací verze. S využitím detektoru lži je možné například ověřit pravdivost výpovědi podezřelé osoby či svědka nebo eliminovat nevinné osoby z okruhu podezřelých. Může také pomoci zjistit další relevantní informace potřebné pro objasnění trestní věci.
 
Fyziodetekce se provádí pouze se souhlasem dané osoby. Využívají se dva přístroje. Digitální polygraf (detektor lži) snímá a zaznamenává čtyři fyziologické hodnoty – dechové mechanismy, kožní odpor, tlak krve a tepovou frekvenci. Druhým přístrojem je hlasový analyzátor, který snímá a zaznamenává výskyt stresu v hlasu vyšetřované osoby. Výstupy z obou přístrojů jsou grafické záznamy, které se vyhodnocují nezávisle na sobě. Vyhledávají se tzv. symptomy lži, což jsou znaky typické pro nepravdivou odpověď, které se poté přiřazují k jednotlivým otázkám. Výsledkem vyšetření na detektoru lži není konstatování, že vyšetřovaná osoba na položené otázky lhala, jak bývá mnohdy v médiích nesprávně uváděno, ale podrobnou analýzou všech pěti sledovaných hodnot lze pouze určit, zda k dotazu ještě něco tají nebo odpovídá neupřímně.
 
Výslech probíhá ve speciální odhlučněné místnosti, což je důležité pro to, aby se vyšetřovaná osoba mohla v klidu koncentrovat. Místnost je vybavena jednoduchým nábytkem, pohodlným křeslem a je propojena s další místností, kde je obsluhován hlasový analyzátor. S vyšetřovanou osobou je zde přítomen pouze specialista KÚP, který jí klade otázky. Ty jsou formulovány tak, aby na ně mohla odpovídat „ano“ nebo „ne“.
 
Z hlediska četnosti požadavků je fyziodetekce nejčastěji vyžadována u násilné trestné činnosti, např. u trestných činů jako je vražda, ublížení na zdraví, pohlavní zneužívání, znásilnění, loupež, vydírání aj. Méně požadavků je u majetkové trestné činnosti, u trestných činů krádež, zpronevěra, podvod aj. Čas od času se využívá také k ověření pravdivosti výpovědi u různých událostí, například u dopravních nehod, náhlých úmrtí, pádů z výšky apod. Detektoru lži se v loňském roce podrobilo bezmála sto osob. Nejvíce případů se týkalo trestného činu vraždy.
 
Medializované případy, kdy detektor lži přispěl k objasnění trestné činnosti
 
Detektor lži pomohl v roce 2007 brněnským kriminalistům najít tělo zavražděné 71leté ženy z Mikulova. Z činu byl podezřelý její manžel. Během fyziodetekce vyšlo najevo, že atypickým způsobem reagoval na slovo garáž, což, jak se později ukázalo, bylo také místo, kde ukryl její tělo. Policisté muže posléze obvinili z trestného činu vraždy. 
 
Fyziodetekce pomohla pražským kriminalistům objasnit úmrtí 34letého muže žijícího mezi bezdomovci, jehož tělo bylo nalezeno v lese u Písnice na jižním okraji Prahy v červnu 2010. Z těžkého ublížení na zdraví obvinili mladou mileneckou dvojici, která se k činu doznala krátce po vyšetření na detektoru lži. Ten pomohl pražským kriminalistům objasnit i vraždu 61leté ženy, k níž došlo v srpnu 2010 v Praze 1. Fyziodetekci podstoupil její manžel, který se posléze k hrůznému činu přiznal.   
 
Detektoru lži se podrobil také jeden z aktérů tzv. orlických vražd, Ludvík Černý, a manželé Stodolovi. I v těchto případech přineslo fyziodetekční vyšetření nové indicie, které pomohly kriminalistům rozklíčit závažnou trestnou činnost. 
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
7. 2. 2011
 
 
 
   
 
 
Odkazy do noveho okna

Fyziodetekce 01

Digitální polygraf (detektor lži) 

Detailní náhled

Fyziodetekce 02

Digitální polygraf 

Detailní náhled

Fyziodetekce 03

Digitální polygraf 

Detailní náhled

Fyziodetekce 04

Umístění snímačů 

Detailní náhled

Fyziodetekce 06

Vyšetření osoby 

Detailní náhled

Fyziodetekce 07

Graf z polygrafu 

Detailní náhled

Fyziodetekce 09

Graf z analyzátoru 

Detailní náhled

Fyziodetekce 10

Graf z analyzátoru 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem