Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Detektivové zajistili padělky za pět milionů

Praha 18. září 2009 – Trojici Italů a jednoho Čecha zadrželi v Brně detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV společně s Útvarem rychlého nasazení. Podezřelí nabízeli padělky eurobankovek. Zajištěno bylo téměř dva tisíce kusů padělků. 

     Čtyřlístek zadržených byl obviněn z trestného činu padělání a pozměňování peněz. Minimálně od června letošního roku měli po předchozí domluvě obvinění nabízet k prodeji padělané bankovky EURO různé nominální hodnoty. Na případu detektivové pracovali několik měsíců a k zadržení podezřelých došlo v sobotu 12. září 2009 v odpoledních hodinách před obchodním centrem Olympia. Všichni obvinění jsou stíháni vazebně. V případě prokázání viny jim hrozí až patnáctiletý trest odnětí svobody.
 
     Distributorem padělaných bankovek na našem území měl být sedmatřicetiletý občan České republiky. Podle obvinění nabízel za dohodnutou procentuální část nominální hodnoty padělky, které mu obstarávali jeho italští komplicové ve věku od 39 do 57 let. Přímo při realizaci detektivové ÚOOZ zajistili ve vozidle obviněných celkem 1990 kusů padělaných stoeurových bankovek. Při platném devizovém kurzu ČNB téhož dne odpovídala hodnota bankovek částce zhruba 5 071 000 korun. Nabízené padělky si čtyřlístek obviněných cenil na 28% uvedené částky. Jednalo se o několik sérií padělků dobré kvality, které se podle informací Policie ČR již vyskytly i v jiných evropských státech a jsou s největší pravděpodobností dílem stejné padělatelské skupiny.
 
     Na otázku, kde se nachází padělatelská dílna, se detektivové budou snažit odpovědět v průběhu dalšího vyšetřování. V této chvíli je jisté pouze to, že dílna se nenachází na území ČR. Detektivové ÚOOZ proto při vyšetřování tohoto případu spolupracují prostřednictvím Europolu se zahraničními kolegy. Stejně tak budou hledat odpověď na otázku, zda se obvinění Italové přímo podíleli na výrobě padělků nebo byli pouze prostředníky mezi výrobcem a českým distributorem.
 

     Realizaci tohoto případu můžeme zařadit mezi nejúspěšnější policejní akce v oblasti organizované trestné činnosti na úseku padělání měny od doby vzniku ÚOOZ. Detektivům se podařilo nejen zadržet podezřelé osoby, ale zajistit i nebývale velké množství padělků, které se díky tomu nedostaly v České republice do oběhu. Rozsahem jednorázově zajištěných padělků se tento případ dá srovnat pouze s podobně úspěšnou akcí ÚOOZ z konce devadesátých let minulého století. Tenkrát se však jednalo o padělky české měny, konkrétně pětitisícové bankovky. U pěti pachatelů byly zajištěny padělky v nominální hodnotě více jak dvacet milionů korun. Z pohledu cizí měny lze tento případ srovnat jen s odhalením padělatelské dílny na Moravě, rovněž z konce devadesátých let minulého století. Padělané bankovky maďarské měny však tenkrát absolvovaly opačnou cestu, z ČR do zahraničí.

V loňském roce bylo na našem území zachyceno přes 4500 padělků bankovek a mincí. Z tohoto počtu více jak polovinu tvořily padělky domácí měny. Ze zahraniční měny připomeňme cca 250 kusů padělků USD a především přes tisíc kusů padělků EURO. Při srovnání s rokem předcházejícím vykazuje nárůst záchytu domácí měna (+ 35%) a EURO (+ 40%). Naopak počet záchytu padělků USD klesl o 8% a klesající tendence má u těchto padělků dlouhodobý charakter.
 
     I přes nárůst záchytu padělků české měny v loňském roce není v kriminálním prostředí o české koruny velký zájem. Vyplývá to z poznatků detektivů ÚOOZ. Zvýšený záchyt tedy není z pohledu organizovaného zločinu nijak výrazně alarmující. Je to především tím, že pachatelem bývá „padělatel samotář“, zpravidla vyrobí jen kusový padělek nízké kvality, většinou bankovku malé nominální hodnoty, a nakonec se s ní pokusí i sám zaplatit. Naopak zájem o padělky EURO dlouhodobě stoupá a předpokládáme, že i nadále stoupat bude. Do obchodu s těmito padělky se zapojují organizované skupiny pachatelů, padělky jsou výrazně kvalitnější a jsou nabízeny ve velkém množství. I proto považujeme realizaci posledního případu za velmi důležitou a úspěšnou.

vytisknout  e-mailem