Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Detektivové na(ne)čisto řešili závažný zločin

 

Včera 19. dubna proběhlo v pavilonu „Z“  na Výstavišti České Budějovice v rámci výstavy Mobil salon 2013 II. kolo soutěže Detektivem na(ne)čisto  pořádané Krajským ředitelstvím policie Jihočeského kraje. Celé páteční dopoledne tak osm týmů malých detektivů z 6. a 7. tříd základních škol z celého Jihočeského kraje stálo před nelehkým úkolem objasnit velmi závažný zločin, kterým byla vražda.

Týmy detektivů se tak staly součástí fiktivního detektivního příběhu a ocitli se jako skuteční kriminalisté na místě závažného zločinu, který museli  vyšetřit a odhalit jeho pachatele. Zahráli si na skutečné kriminalisty, kteří se ocitli na místě zločinu.  Na malé detektivy čekalo ohledání místa činu, na kterém museli zajistit stopy či důkazy a poté jim začala tvrdá práce. Týmy hledaly i vyslýchaly svědky a podezřelé, zajišťovaly další stopy, bloudily ve slepých uličkách.
Nakonec všech osm soutěžních týmů nalezlo správnou cestu, která je zavedla až k pachateli, kterému pak mohli sami soutěžící nasadit pouta.  Malí detektivové museli pečlivým vyšetřováním nejen odhalit a následně zatknout pachatele, ale přijít také na správný motiv, který jej ke zločinu vedl. Během složité detektivní práce každý tým doprovázel skutečný uniformovaný policista, který jim byl nápomocen při náročném vyšetřování.
Bylo jen na soutěžících, které stopy vyhodnotili jako důležité, a které důkazy či svědectví považovali za významné pro odhalení pachatele.
Na základě vyhodnocení stop a důkazů pak pro naše detektivy nastal vrchol a překvapení soutěže. Vzhledem k tomu, že pachatel byl nebezpečný a ozbrojený bylo potřeba přivolat profesionální zásahovou jednotku ……. malí detektivové se tak na závěr svého vyšetřování stali součástí profesionálního týmu těch nejlepších - jihočeské zásahové jednotky a vyzkoušeli si na vlastní kůži skutečný akční zákrok, který skončil dopadením a nasazením pout pachateli. 
 
Na malé detektivy ovšem čekalo nejenom vyšetřování zločinu, ale zároveň museli prokázat fyzickou zdatnost a schopnost při střelbě zasáhnout cíl, protože správný policista musí umět nejen vyřešit trestný čin, ale také být v dobré kondici a mít přesnou mušku. 
Ve dvě hodiny odpoledne pak krajský policejní ředitel, jeho ekonomický náměstek a zástupce společnosti E.ON předali všem týmům ceny. Největším oceněním pro týmy však byl skutečný a reálný kontakt s policejními specialisty, kriminalisty vyšetřujícími vraždy a profesionály z laboratoří či profíky ze zásahové jednotky.
 
A kdo tedy zvítězil? Nejvyšší počet bodů získal tým „Marty Slepičí Garda“ ze ZŠ Kardašova Řečice. Zvítězilo však všech osm týmů, žádnému z nich totiž pachatel neunikl.  
 

Mgr. Radka Paulová

odbor specializovaných činností

http://www.policie.cz/clanek/detektivove-rozkryli-dulezity-pripad.aspx

 

vytisknout  e-mailem