Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Detektivem nanečisto

Jihočeský kraj - Nejšikovnější „malý“ detektiv navštívil policii a svoji výhru si náležitě užil. 

  1.  
  2.  
Soutěž „Detektivem nanečisto“ pro školní rok 2012/2013 pro soutěžící týmy definitivně skončila v květnu v areálu Sportovního klubu policie v Českých Budějovicích, kde se konal Den policie. Pro Michala Perevoščikova z týmu Vadem však soutěž skončila až o pár dnů později. Díky skvělým výkonům, které během vyšetřování závažného zločinu vraždy předvedl, si odvezl z Českých Budějovic speciální cenu určenou pouze pro něj. Na středu 29. května byl pozván se svojí paní učitelkou Andělou Mrkvičkovou na návštěvu Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.
 
Protože ho čekal velmi nabytý program, přijel do krajského města hned ráno a jeho návštěva začala na zásahové jednotce. Nejdřív se dozvěděl informace o tom, jak zásahová jednotka vlastně pracuje, měl možnost zeptat se zkušeného „bojovníka“ na vše, co ho zajímalo. Pak přišla ukázka zbrojního skladu, kde měl unikátní příležitost, kromě prohlídky pistolí, samopalů a dalších zbraní, promluvit si se specialistou – odstřelovačem, který mu ukázal zbraň, která se pro odstřelování používá. Následovala prohlídka skladu s materiálem, kde si vzal do ruky těžký nástroj určený k vyrážení dveří a prohlédl si i další zajímavé věci, bez kterých se policisté ze zásahové jednotky při svých zákrocích neobejdou. Pomyslnou třešničkou na dortu byla možnost vyzkoušet si maskovací oblek, tzv. hejkala, který používají právě odstřelovači, aby nebyli v terénu při akci vidět.
 
Pak se Michal i se svým doprovodem vrátil do budovy krajského ředitelství, kde ho osobně přivítal pan ředitel plk. Mgr. Ing. Radomír Heřman. Pak se Michal přemístil na specializované oddělení kriminalistické techniky a expertíz, kde mu průvodce dělal vedoucí oddělení mjr. Ing. Bc. Ladislav Zíka. Ukázal mu postupně všechna specializovaná pracoviště – daktyloskopii, trasologii, balistiku a další. Michal tak viděl, jak to vlastně všechno vypadá ve skutečnosti, co se děje se sejmutými otisky prstů, proč kriminalisté na místě činu hledají stopy obuvi, či odhozené nedopalky, kde končí vražedné zbraně nebo vystřelené nábojnice. Jak je složité přijít na to, zda zajištěná stopa skutečně patří podezřelému nebo ne. Jeho teoretické znalosti této problematiky tak nabyly skutečných rozměrů.
 
Jeho cesta však pokračovala dál. Poslední zastávkou bylo oddělení pyrotechnické služby. Michal shlédl film o náročné a nebezpečné práci těchto specialistů. Pak mu policisté ukázali nejrůznější druhy nefunkční munice. Michal si mohl každý kus osahat, přitom si vyslechl odborný výklad o nebezpečnosti a účinku jednotlivých typů munice. Na závěr si prohlédl také speciální vozidlo, se kterým pyrotechnici vyjíždí na místa nálezu.
 
Tím jeho den na krajském ředitelství skončil. Michal i jeho paní učitelka si však odvezli spoustu zážitků a velké množství nových informací. Oběma děkujeme ne jen za účast v soutěži, ale také za jejich nadšení a elán, se kterým celou soutěž absolvovali. Detektiv nanečisto bude pokračovat a my se už teď těšíme na dalšího detektiva, který si svým výkonem podobnou speciální cenu také zaslouží.
 
Michalova reakce na celou soutěž pak byla pro všechny organizátory soutěže tím nejlepším poděkováním:
 
"Obojí mi dalo opravdu velice hodně. Při soutěži jsem zjišťoval a seznamoval se s postupy vyšetřování trestných činů a zároveň se do všeho zapojoval, společně s celým týmem. Všechny nás to opravdu bavilo a nadchlo, jako nic před tím. Soutěž nám tak celkově osvětlila, jak asi pracuje policie. Když jsem byl poté na exkurzi u zásahové jednotky Českých Budějovic, seznámil jsem se s prací policie o něco lépe. Byl jsem docela překvapen, co všechno musí zásahová jednotka umět a vydržet. Při prohlídce jsem viděl jejich zbrojní arzenál a místa, kde cvičí a domlouvají taktiku na zásahy. Poté jsem se seznámil s ředitelem policie v Budějovicích. Dále jsme se byli kouknout ve výzkumném středisku, kde jsem viděl například detaily daktyloskopie a trasologie. Nejvíce mě nadchly chemické rozbory. Celé to bylo opravdu velmi zajímavé a jsem opravdu rád, že jsem se toho mohl účastnit."

 

Fotografie z Michalovy návštěvy naleznete ve fotogalerii, viz odkaz: http://www.policie.cz/photoDetail.aspx?docid=21909002

 

por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz

2. září  2013

vytisknout  e-mailem