Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Desítky tisíc informací

Česká policie je připojena již 8 let k Schengenskému informačnímu systému 

Schengenský informační systém (SIS) je největší mezinárodní policejní databáze, ke které je v současnosti připojeno 25 členských států EU a nadto Norsko, Švýcarsko, Island a Lichtenštejnsko. ČR se k SIS připojilo 1. září 2007. V letošním roce Policie ČR hodnotí již 8 let v tomto systému, který je hlavním nástrojem policejní spolupráce v prostoru bez kontrol na vnitřních hranicích. SIS slouží k mezinárodnímu pátrání po hledaných zločincích, nežádoucích cizincích nebo třeba ztracených dětech. Pomáhá vypátrat kradená vozidla, ale třeba i letadla nebo bránit zneužití ztracených dokladů. Za oněch osm let objem záznamů v SIS narostl třikrát, zatímco počet připojených států se ani nezdvojnásobil. V roce 2013 systém přešel na II. generaci, v letošním roce se k němu připojilo Spojené království, v příštím roce se k témuž roku chystá Chorvatsko.
 
Zpracování nepřetržitého proudu informací v každém státě zajišťují národní centrály SIRENE. Ty také koordinují zásahy, které díky zjištěným informacím probíhají na území členských států.
 
Česká centrála SIRENE sídlí na Policejním prezidiu ČR a je zařazena v rámci Odboru mezinárodní policejní spolupráce. Policisté na tomto útvaru řešili za uplynulých 8 let více než 63 tisíc zásahů na základě informací v SIS. z toho přibližně 39 tisíc bylo realizováno českou policií na základě pátraní zahraničních kolegů. To je více než 21 zásahů denně a k tomu několik stovek dožádání k mezinárodnímu pátrání (nejen cestou SIRENE ale i Interpolu mimo Schengen), nebo k přeshraničním operacím, které útvar současně zajišťuje. Jen takzvaných formulářů SIRENE bylo za 8 let zpracováno více než 600 tisíc. Vedle toho Odbor mezinárodní policejní spolupráce řeší i další typy výměny informací cestou např. Europolu. Uvedená čísla potvrzují, že mezinárodní policejní spolupráce je již každodenní součástí života policistů a to od specializovaných útvarů typu ÚOOZ po místní nebo obvodní oddělení.
 
 V ČR bylo za uplynulých 8 let vypátráno prostřednictvím SIS například téměř 2200 hledaných zločinců nebo 17 tisíc osob důležitých pro trestní řízení. Zajištěno bylo přes 3 tisíce hledaných vozidel a 5,5 tisíc hledaných dokladů.
 
Samotné předání osob, či věcí je vždy ve spolupráci několika policejních útvarů. Kromě policistů za SIRENE se velmi často zapojují air marshalové cizinecké policie a samozřejmě kriminalisté a policisté, kteří konkrétní trestný čin vyšetřují na úrovni krajů, či územních odborů. Díky dobré spolupráci všech těchto složek se daří maximálně zužitkovat veškeré informace, které SIS poskytuje.
 
V cizině se pak díky SIS podařilo pro české orgány vypátrat a zadržet skoro 1600 hledaných osob, na které české soudy vydaly evropský zatýkací rozkaz, ale také třeba přes 370 pohřešovaných dětí. Cestou SIS a centrál SIRENE se podařilo najít více než 2100 vozidel a 4 tisíce dokladů ztracených nebo odcizených v ČR. Vypátrat se podařilo třeba i zbraně, speciální stroje nebo 2 letadla. ČR je v oblasti využívání SIS celoevropsky na velmi dobré úrovni a to i přesto, že nemá vnější hranici a rozlohou je daleko za některými státy, které v počtu zásahů předčí i vícenásobně. SIS v ČR slouží nejen policii, ale i justičním orgánům v trestním řízení, celníkům nebo úřadům registrujícím motorová vozidla.
 
Přistoupení nových státu do SIS znamená pro české policisty vždy další možnost jak zefektivnit vyšetřování trestné činnosti a urychlit dodání osob na útěku před české soudy, a také zvýšení pravděpodobnosti návratu odcizených věcí jejich majitelům.
 
8. září 2015
por. David Schön
tiskový mluvčí Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem