Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Desítky opilých dětí

ZLÍNSKÝ KRAJ: Policisté od kontrol neustupují. 

Policisté ve Zlínském kraji neustále dbají na to, aby se dětem neprodávaly alkoholické nápoje. Že nejde o marnou snahu, dokazuje statistika: od začátku letošních prázdnin (přesněji od 1. 7. 2011 do 8. 8. 2011) naše hlídky narazily už na rovných pět desítek dětí, které byly pod vlivem alkoholu.
Například jen v průběhu uplynulého víkendu policisté v Otrokovicích našli osm opilých dětí. Nejvíce promile nadýchala teprve šestnáctiletá dívka, kterou jsme kontrolovali v neděli kolem jedné hodiny ráno a jejíž dechová zkouška se vyšplhala na 1,83 promile. V tomto případě se nám nepodařilo zjistit, kdo dívce alkohol prodal nebo zprostředkoval. V dalších sedmi případech jsme však viníky našli. Pokuty dostalo sedm lidí, kteří byli zletilí a mladším kamarádům alkohol koupili na svůj občanský průkaz. Dívku – rekordmanku jsme vzhledem k jejímu stavu a pozdní době zavezli domů a předali matce.  
Naše kontroly mohou být nahodilé (při běžném výkonu služby) nebo organizované. Zaměřujeme se na restaurace a diskotéky, ale také na festivaly nebo podobné společenské a kulturní akce.
V poslední době se stále častěji setkáváme s tím, že dětem kupují alkohol jejich starší kamarádi, nebo si jej berou od nic netušících rodičů. Provozovatelé si dávají velký pozor, protože jim za opakované prohřešky tohoto typu hrozí pokuta až půl milionu korun nebo dokonce zákaz činnosti až na dva roky.

 

9. srpna 2011, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem