Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Desetiletému trestu neunikl

Několik let pátrali pražští kriminalisté po muži, který se úmyslně vyhýbal nástupu do VTOS na dlouhých deset let za zabití z nedbalosti. V rámci mezinárodní spolupráce byl hledaný nalezen letos v únoru na nádraží v Innsbrucku a předán zpět do České republiky. 

Tragický případ se odehrál v roce 2018 a na jeho konci byl jeden zbytečně zmařený lidský život. O několik měsíců později padl za tuto smrt i trest. Soud uznal obžalovaného vinným za zabití z nedbalosti a poslal ho do výkonu trestu odnětí svobody na dlouhých deset let. Ještě před nástupem trestu však byl tehdy pětatřicetiletý odsouzený propuštěn z vazby na svobodu za nemalou kauci a následně zmizel. Plzeňští policisté tak celý případ předali dle místa trvalého bydliště hledaného pražským kriminalistům. Ti v rámci pátrání zjistili, že muž opustil Českou republiku, a pohybuje se mezi územím Německa a Rakouska. K oklamání tamních úřadů využívá falešných dokladů totožnosti, o čemž zahraniční kolegy informovali. Za tímto účelem byl v červenci 2019 vydán i mezinárodní zatykač. Několik let se hledaný úspěšně ukrýval, a to až do února 2022, kdy se jeho osud naplnil. K jeho zadržení dopomohla náhoda. V Innsbrucku mu ujel vlak a při čekání na další neměl v prostorách nádraží nasazený respirátor, čehož si všimli rakouští kolegové. Kontrola následně ukázala nejen falešné doklady, ale i jeho pravou identitu s poznámkou mezinárodního zatykače.

Jeho předání do České republiky pak bylo otázkou několika dní, a to díky perfektní mezinárodní spolupráci styčného důstojníka v Rakousku, pátrači a kriminalisté devátého oddělení třetího pražského obvodu, kteří měli případ na starosti. Ti také hledaného převezli z hraničním přechodu Mikulov – Drasenhofen následně dodán do výkonu trestu odnětí svobody ve vazební věznici v Brně.

https://www.policie.cz/clanek/aktualizace-kriminaliste-proveruji-nasilny-trestny-cin.aspx

por. Mgr. Jan Rybanský - 6. květen 2022

Odkazy do noveho okna

fotografie (1)

fotografie (1) 

Detailní náhled

fotografie (2)

fotografie (2) 

Detailní náhled

fotografie (3)

fotografie (3) 

Detailní náhled

fotografie (4)

fotografie (4) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem