Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Deset obviněných z obchodu s drogami

Kriminalisté začátkem prosince objasnili případ pěstování a prodeje marihuany ve velkém rozsahu. 

Kriminalisté Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy z 8 oddělení obecné kriminality, kteří se zabývají objasňováním drogové trestné činnosti, začátkem prosince realizovali případ, na kterém pracovali od března tohoto roku. Konkrétně získali poznatek, že v jedné restauraci v Praze 5 probíhá prodej marihuany. Majitel této restaurace kupoval sazenice marihuany takzvané řízky, které pak prodával svým komplicům. Ti následně rostliny vypěstovali v indoorových pěstírnách a sušinu z nich prodávali zpátky majiteli restaurace. Ten ji pak přibližně dvakrát týdně, vždy v množství okolo jednoho kilogramu, vozil do jednoho z barů v Praze 3, kde byla distribuována konečným uživatelům. Toto se podle kriminalistů dělo pravděpodobně několik let, než přišla realizace tohoto případu.

Kriminalisté v této souvislosti zadrželi celkem deset mužů ve věku od třiatřiceti do třiasedmdesáti let. Zadržení probíhalo v jeden okamžik na několika místech České republiky v součinnosti se zásahovou jednotkou, celní správou, leteckou službou a dalšími orgány činnými v trestním řízení. U hlavního podezřelého policisté při zadržení zajistili více než kilogram sušiny, kterou právě převážel. Následovalo několik domovních prohlídek, mimo jiné i v Břeclavi, při kterých bylo zajištěno více než 10 kilogramů sušiny, 1 milion korun na hotovosti, několik litrů extraktu z marihuany a asi 400 mililitrů fénixových slz. Právě fénixovy slzy byly pro kriminalisty překvapením, protože se s nimi zatím u žádného jiného případu nesetkali. Jedná se o velmi silný extrakt z marihuany, který může při vyšší dávce způsobit smrt.

Všichni zadržení byli obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což vzhledem k rozsahu množství prodané drogy některým z nich hrozí až dvanáctiletý pobyt za mřížemi. Tři z nich jsou stíháni vazebně.

Pro ilustraci toho, s jakým množstvím marihuany muži obchodovali, je na místě zmínit, že ji převáželi například i v plastových kbelících. Všichni stíhaní jinak vedli řádné životy, pracovali a tento prodej drog měli jako přivýdělek. Odhadem hlavní organizátor měsíčně prodal 8 kilogramů marihuany při ceně asi 90 tisíc korun za kilo.

Závěrem nutno zmínit, že muži byli velmi obezřetní, proto musely být nasazeny ze strany police sofistikované metody pro rozkrytí tohoto případu. Na základě těchto prostředků bylo například zjištěno, že muži požívali různé krycí výrazy pro předání drog jako třeba „svačina“. Když si objednávali drogy, tak o množství v gramech mluvili jako o metrech čtverečních s tím, že shánějí pronájem bytu o takové velikosti.

por. Bc. Jan Daněk – 12. 12. 2017

vytisknout  e-mailem