Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Den zdraví na Plešivci

Český Krumlov – Včera, ve čtvrtek 19. března 2009, proběhl na Základní škole Plešivec v Českém Krumlově Den zdraví.  

ZŠ Plešivec - Den zdraví - Procvičování značek.jpg ZŠ Plešivec - Den zdraví - Procvičování značek.jpg

K této příležitosti byli do školy pozváni i policisté Dopravního inspektorátu Český Krumlov a tisková mluvčí a preventista v jedné osobě.  

Děti z prvního stupně byly rozděleny do dvaceti skupin a měly za úkol absolvovat několik stanovišť, na kterých kromě znalostí sbíraly vedoucí skupin cedulky, které na konci celého dne použily k poslednímu úkolu.

Policisté si s dětmi povídaly o tom, jak by se měly děti správně zachovat, pokud budou účastníci nebo svědci dopravní nehody. Kromě procvičení všech důležitých telefonních čísel si děti uvědomily, že mohou být svědky nehody, ze které řidič odjede či uteče pryč. Pak už správně řekly, že by si měly zapamatovat registrační značku, barvu a typ vozidla, případně si co nejvíce zapamatovat popis osoby, která od nehody utekla. Nemusela totiž utéct jen ze strachu, ale mohlo se jednat o zraněného, který utekl v šoku a co nejpodrobnější popis pomůže policistům ho co nejdříve najít.

ZŠ Plešivec - Den zdraví - Prohlížení radaru.jpg ZŠ Plešivec - Den zdraví - Prohlížení radaru.jpg

Důležitá část besed se týkala bezpečnosti dětí. Policisté dětem připomněli povinnost nosit při jízdě na kole helmu, nosit výrazné, barevné oblečení, aby byly na silnici vidět, pevnou sportovní obuv a je lépe mít i chrániče, které v případě pádu ušetří nejednu modřinu či oděrku. Nesmělo chybět ani procvičení zásad přecházení vozovky, správné chůze (děti si zkusily vyplnit test pro chodce) a procvičení dopravních značek.

Nakonec si děti mohly prohlédnout laserový radar, kolečko na měření vzdálenosti při šetření dopravní nehody a některé z dětí si zkusily fouknout do tzv. Drägera, což je přístroj na měření množství alkoholu v dechu.

Před odchodem děti dostaly pexesa s dopravními značkami, rozvrhy, kartičky s důležitými telefonními čísli a obrázkem dopravního „poldy“ a leták pro rodiče o dopravní nehodovosti v ČR.

ZŠ Plešivec - Den zdraví - Foukání do Drageru.jpg ZŠ Plešivec - Den zdraví - Foukání do Drageru.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZŠ Plešivec - Den zraví - Boj s testem.jpg ZŠ Plešivec - Den zraví - Boj s testem.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 Více foto na str 3 a 4:

http://www.policie.cz/fotogalerie/policiste-mezi-detmi-nove-foto-20-3-2009.aspx 

 por. Bc. Michaela Hončíková (pcrckpis@mvcr.cz)

vytisknout  e-mailem