Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Den věnovaný památce zesnulých

JIHLAVSKO: Dávejte si pozor na své věci a na silnici k sobě buďte ohleduplní.  

V tomto období policisté obvykle nezaznamenávají zvýšený počet krádeží věcí, které lidé ukládají na hroby k uctění památky zesnulých. Bohužel ale dochází k dopravním nehodám a ke krádežím věcí, které si s sebou občané přinesou nebo je nechají uložené ve vozidle.
 
Zvláště o víkendu před dnem památky zesnulých přijíždí na hřbitovy velké množství lidí upravovat hroby. Této situace využívají zloději ke krádežím volně odložených kabelek, tašek, peněženek a oblečení. Zaměřují se především na starší občany. Pachatele využívají okamžiku, kdy osoba věc odloží a věnuje se úpravě hrobu.
 
Rovněž je nutné připomenout, že vozidlo není místo, kde by měly v době nepřítomnosti viditelně zůstávat jakékoli cenné věci. Oblečení, tašky, peněženky nebo například mobilní telefony volně odložené na sedadlech či palubních deskách jsou pro pachatele velmi lákavé. Vloupání a poškození automobilu se dá mnohdy zabránit tím, že pachatel při pohledu do vnitřních prostor vozidla nic cenného neuvidí.
 
Sama cesta na hřbitov je také spojena s rizikem kapesních krádeží na zastávkách a v prostředcích hromadné  dopravy.
 
Apelovat chceme hlavně na řidiče. Na hřbitovy v tuto dobu vyjíždějí řidiči, kteří vozidla řídí spíše výjimečně a mnohdy se jedná o starší občany. Situace na silnici neřeší s takovou rychlostí jako řidič, který s vozidlem jezdí často. Jejich jízda může být pomalejší a nejistá. Řidiči by k sobě měli být ohleduplní a dbát zvýšené opatrnosti.
 
Policisté v tomto období na hřbitovy a jejich okolí zaměří zvýšenou pozornost. Budou dohlížet nad veřejným pořádkem a bezpečností občanů tak, aby pro ně svátky nebyly spojeny se ztrátou věcí a zbytečným stresem. Dopravní policisté budou dohlížet nad bezpečností a plynulostí silničního provozu.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
29. října 2010

vytisknout  e-mailem